Split: Gradske vijećnike dočekale šibe

0
Foto: RD

Sjednica splitskog Gradskog vijeća počela je minutom šutnje za generala Slobodana Praljka.

Vijećnici stranke Pametno i SDP-a napustili su u tom trenutku sjednicu ističući kako je to sve čista farsa.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov zabranio je dolazak na sjednicu Robertu Pilipoviću, koji je javnosti postao poznat kada je premijer Plenković posjetio opožarene površine oko Splita. Iako mu je prethodno to odobrio, Šundov se predomislio.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara vijećnicima je prezentirao viziju novog Žnjana. Za uređenje platoa u prijedlogu proračuna za iduću godinu predviđeno je 15 milijuna kuna. Vijećnici su zatražili da se neke radnje obave i prije konačnog rješenja poput sadnje novog zelenila i očuvanja postojećeg, te postavljanja reflektora jer je sada na platou mrak.

Potom su krenula vijećnička pitanja. Pitanje Sanija Mardešića iz stranke Pametno odnosilo se na Karepovac. Zanimalo ga je mogu li Čistoća i Grad nabavit mobilnu automatsku postaju za mjerenje štetnih tvari na odlagalištu.

Dogradonačelnik Nino Vela kazao je da se sukladno glavnom projektu predviđeno proširenje mjerenja te da se prati sastav procjednih voda kako bi se u slučaju premašenih dopuštenih vrijednosti prekinuo rad na sanaciji Karepovca.

Radi se novi plan gospodarenja otpadom i rasporeda, potvrdio je savjetnik gradonačelnika, Krešimir Budiša, jer ih je dosadašnji predviđao na zemljištu koja nisu u vlasništvu Grada. Trenutno su odabrane tri lokacije.

Ploča paraolimpijki koja je osvajačica srebrne medalje u Brazilu, Anđeli Mužinić postavit će se na Zapadnoj obali, kao i paraolimpijki Balek, potvrdio je gradonačelnik Opara. Vjeruje da će se te ploče postaviti do ljeta iduće godine.

Opara je djelomično zadovoljan stanjem javnih površina u staroj gradskoj jezgri. Najavio je novu verziju Komunalnog reda Grada po uzoru na Veneciju na jednoj od idućih sjednica Vijeća.

Pohvalio je veliki broj ugostitelja koji su shvatili da im samima stvara poteškoće nekontrolirano bujanje štekata, ali ima kaže i dramatičnih situacija. Podloga Komunalnom redu bit će konzervatorske smjernice.

Opara je najavio je i kako će se na četiri punkta omogućiti prilagođavanje površina na kretanje osoba s invaliditetom.

Kažimo i to da su vijećnike na svetog Nikolu u gradskom parlamentu dočekale šibe.

RANIJE

Koalicija HDZ-a i HGS-a s partnerima donijela je odluku da sjednica Gradskog vijeća Splita započne minutom šutnje za generala Slobodana Praljka, no Tonči Blažević iz HSLS-a ustvrdio je da je odluka donesena bez njih.

Sjednica je ipak počela minutom šutnje, a vijećnici stranke Pametno u tom su trenutku napustili dvoranu. Priopćili su da je minuta šutnje farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe. Dobro znamo da je upravo HDZ poslao generala Praljka u Haag 2004. I sam premijer Plenković je izjavio kako trebamo poštovati presude suda u Haagu, tvrde u stranci Pametno. Izrazili su žaljenje za svakom žrtvom te se pozvali na riječi generala Gotovine da se okrenemo budućnosti.

Prijedlog vijećnika stranke Pametno Jakova Prkića da se u dnevni red uvrste dvije nove točke, o imenovanju intendanta splitskog HNK-a i ravnatelja Gradskog kazališta lutaka, nisu prošle. Nije prošao ni prijedlog Mostovog Ante Čikotića o obeštećenju građana koji žive u krugu 500 metara od Karepovca. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da u prijedlogu nije navedeno o kolikim sredstvima se radi, za koliko ljudi i za koje razdoblje. Kada se ispune ti uvjeti i kada zajednosa službama i stručnjacima to pripremite, ja ću to vrlo rado raspraviti, kazao je gradonačelnik. Vijećnici su usvojili dnevni red s dopunom u kojoj će ih gradonačelnik izvijestiti o koracima u uređenju žnjanskog platoa.

Ovako skupa gradska administracija ne može poboljšati efikasnost gradske uprave, poručili su iz stranke Pametno na press konferenciji održanoj uoči početka sjednice Gradskog vijeća. Čelnica stranke Marijana Puljak kazala je da se prodaje gradska imovina, izvlače  sredstva iz gradskih poduzeća te se pita zašto je onda bilo potrebno povećanje prireza.

Ovakav proračun nije u funkciji razvoja Splita već je megalomanski prijedlog trošenja javnog novca. Na proračun ćemo predložiti više od 20 amandmana, od komunale i obrazovanja do socijale, o povećanju broja kreveta u skloništu za žene, za pilot projekt građanskog odgoja u osnovnim školama, za smanjenje cijene cjelodnevnog boravka u školama, o mjernoj postaji na Karepovcu i brojne druge, kazala je Puljak. Natalia Tafra Bazina kazala je da je sadržaj proračuna nejasan. Nema ni pojašnjenja pojedinih stavki, npr. stavka ‘Božićnice’ nema objašnjenje tko će ih dobiti, u kojem iznosu i sl. Zapravo bi trebalo uvesti dva obvezna čitanja proračuna, kroz dvije sjednice, kako to rade drugi gradovi. Tako bi omogućili sudjelovanje građana u izradi proračuna, kvalitetniju raspravu i pripremu za sjednice, kaže Tafra Bazina. Pametno neće podržati proračun.