Sanacija Kerepovca prekida se tijekom blagdana

0

Od početka radova na sanaciji Karepovca, izvođači su dosad s 45 strojeva premjestili oko 70 tisuća metara kubnih komunalnog otpada koji se od 2010. godine odlagao na istočnoj strani odlagališta, priopćeno je iz Grada Splita.

Krajem idućeg tjedan radovi će se privremeno zaustaviti sve do 8. siječnja, odnosno do kraja školskih praznika, a potom će se punim intenzitetom nastaviti raditi do početka turističke sezone.

Osim premještanja starog, kontinuirano se zaprima i novi otpad, a paralelno se odvijaju i geodetski radovi.

Nastavni zavod za javno zdravstvo na mjernoj postaji smještenoj na području gradskog kotara Kamen s južne strane Karepovca, mjeri kvalitetu zraka, odnosno mjerenje sumporvodika i lebdećih čestica PM10 s udjelom metala. Te su vrijednosti dostupne na internetskoj stranici http://www.zrak-zavod-split.info/web/index.php . Također i izvođači na samom gradilištu mjere vrijednosti plinova i niti u jednom trenutku od početka sanacije nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku.

Za vrijeme mirovanja gradilišta kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi nije nužno mjeriti sve, jer u komunalnom otpadu koji se trenutno premješta ne postoje svi po Projektu traženi plinovi.

Zadnji je trenutak da se sanacija obavi, Karepovac je na izdisaju. Smrdi 50 godina nemara, neznanja i nebrige. Treba živjeti sa sanacijom, zato građane pozivam na strpljenje i razumijevanje rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.