Split ili Cibona, tko će na završnicu Kupa?

0
Foto: Radio Dalmacija

Na programu je pet preostalih utakmica osmine finala hrvatskog košarkaškog Kupa Krešimir Ćosić. Derbi je na Gripama gdje Split, za koji će debitirati Bruno Šundov, u 18 sati dočekuje Cibonu.

U isto vrijeme u Zadru se sastaju Sonik Puntamika-Gorica, u Čavlama Škrljevo-Hermes Analitica, u 19 sati u Zagrebu Jazine Arbanasi-Cedevita, dok Ribola Kaštela već u podne dočekuje Zagreb. Završni turnir u subotu su izborili Zadar, Šibenik i Zabok.

Split je respektabilna momčad koja je zadržala kostur momčadi od prošle godine. Trebamo ih maksimalno respektirati. Dosta ovise o vanjskoj liniji, o Scottu i Kalajžiću te Kedži na unutarnjoj poziciji. Mi trebamo nametnuti svoj ritam da utakmica bude u onom ritmu koji nama više odgovara. Agresivnom i brzom igrom iz tranzicije trebali bismo doći do pobjede, izjavio je igrač Cibone Josip Bilinovac.

Kup je specifično natjecanje gdje nema popravnog ispita. Sigurno nas očekuje puna dvorana i jako motiviran protivnik. Izuzetno respektiram ekipu Splita i to što su napravili u posljednje dvije godine. Čeka nas ni malo lagan zadatak. Usprkos utakmici s Cedevitom koja je bila dan ranije, označio sam Split kao najvažniju utakmicu ovog trenutka za našu ekipu. Na temelju toga gradimo kompletnu pripremu za utakmicu i nadam se da ćemo biti pravi u Splitu, kazao je trener Cibone, Splićanin Ante Nazor, koji je sredinom studenog sjeo na klupu Cibone.

Trenirao sam petnaestak dana s Cibonom na nagovor prijatelja iz juniorskih dana Andrije Žižića. Čuo je da sam u Zagrebu, došao sam upisati Višu trenersku, pa me pozvao. Nazor je unio živost i novu energiju, na treningu grizu parket. Neće biti lako, moramo odgovoriti na njihovu energiju pa tek onda pričati o košarci. Igraju presing po cijelom terenu, vrše pritisak, jednostavno su kao 12 gladnih zvijeri. Ako ne odgovorimo na tu energiju, imat ćemo velikih problema. Ali ako zadnju četvrtinu dočekamo u egalu, imat ćemo veliku šansu za pobjedu. Pratio sam ih, obično padaju u zadnjih 6-7 minuta utakmice, najavio je debitant u dresu Splita Bruno Šundov.

Cibona je jedan od tri naša najteža protivnika ove sezone. Momčad koja ima izuzetno puno idividualne kvalitete i iskustva. Nije ih lako braniti, nisu to samo Žorić i Tomas, oni jesu glavni igrači, ali u posljednje vrijeme diže se Novačić, Rozić je uvijek tu. Teško je kazati odakle prijeti prava opasnost. Treba zaustaviti i njihovu unutarnju igru, izuzetno su dobri pick and roll igrači i jako puno trče. Treba odigrati kompletnu utakmicu, kompletnu košarku. Nije dovoljno zaustaviti jednu stvar da bi se moglo parirati takvoj momčadi. Prvi zadatak je da im se fizički odupremo, da pokažemo da im možemo fizički parirati, a onda možemo pričati o svemu ostalom, rekao je trener Splita Ivica Skelin.