U organizaciji saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, 24. i 25. veljače (subota i nedjelja) održava se jubilarna XV međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2018. i 4. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana INTRADA SPLIT 2018.
Ovogodišnji susret maslinara i težaka priobalja okupio sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana.
Prijavljeno je 500 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 180 uzoraka aromatiziranih maslinovih ulja, raznih delicija konzerviranih maslina, raznoraznih pripravaka i delicija, ukupno na Maslini 680 uzoraka. Na Intradi je prijavljeno ukupno 215 uzoraka, a ukupno na obe manifestacije učestvovalo je 750 natjecatelja iz osam Mediteranskih država.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premjera, predsjednika Sabora i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita. Nakon podjele godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva uslijedio je stručni skup i podjela diploma i medalja. Sva predavanja biti će dostupna na internetu, i u časopisu Maslinar .
Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavljen je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja. Podijeljeno je preko petstotina medalja i diploma za kvalitetu ulja, proizvoda od maslina i drugih poljoprivrednih proizvoda.
Tijekom trajanja manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.
Podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG u pojedinim natjecateljskim klasama.
Drugog dana manifestacije u nedjelju 25. veljače u hotelu i njegovom okolišu održat će se stručna radionica rezidbe masline.