Sirevi Paške sirane – uvijek kada je bitno

0
Foto: paskasirana.hr

Legenda kaže da je Napoleon prvi proslavio paški sir jer je njime hranio svoje vojnike u brojnim osvajačkim pohodima, imajući na umu njegova bogata nutritivna svojstva, ali i zato što je paški sir slan pa nije lako kvarljiv. A povijest kaže da je majka paškog sira Paška sirana jer je prva koja mu je dala etiketu i poslala u svijet iz kojeg je doma , u Pag, donosio najprestižnije medalje.

Paška sirana proizvodi osim Paškog sira koji je njezina zvijezda i perjanica, još 9 vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani sirevi: Pramenko i Dalmatinac, kravlji sirevi Trapist i Primorac, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, sir s tartufima, mladi kravlji sir Parenjak, sir s maslinama SoLun, Jubilarni sir Pagus te ovčju i kravlju skutu.

Nastali iz ljubavi, baštineći stoljetnu tradiciju izrade sira na otoku Pagu, sirevi Paške sirane redom osvajaju nagrade na svim svjetskim natjecanjima… Najdraža nagrada im je priznanje s World Cheese Awards-a 2012. u Birminghamu, gdje je njihov miješani sir Dalmatinac proglašen Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe ( Best Central & Eastern European Cheese ).  Najnovija medalja došla je iz Španjolske, iz San Sebastiana gdje je Paški sir osvojio Super Gold medalju u kategoriji ovčjih sireva.

Priča o Paškoj sirani nije priča o poslovnom uspjehu jedne obitelji. Priča je to o generacijama mnogih otočkih obitelji koje su zajedno disale slani paški zrak, strepile nad svojim stadom u hladnim zimama i sušnim ljetima, priča o stotinama vrijednih ruku koje su oblikovale sir unoseći u njega čežnju za nekim sporijim vremenima i toplim domaćinstvom. Nude vrhunske sireve koje s ljubavlju proizvode u sinergiji autentične paške tradicije i suvremenih dostignuća u sirarstvu!

Prva su sirana na otoku Pagu, a njihov najveći ponos je čuveni Paški sir čiju recepturu baštine 70 godina. Svi sirevi zriju na istom drvu naše zrione, prožimajući se okusima i mirisima Paga, koji su zato kruna hrvatske gastronomije. Otok je postao kultura, a tradicija paškog sirarstva zaštićena kulturna baština.

Iz Paške sirane poručuju: “Hvala Vam što naše sireve birate u svim najvažnijim događajima svojih života, od proslava rođenja, krštenja, rođendana, vjenčanja do svakodnevnih, ali dragocjenih trenutaka s obitelji i prijateljima. Sirevi Paške sirane – uvijek kada je bitno.”

SPONZORIRANI ČLANAK