U kratkom periodu Kaštela su zablistala i nikada do sada nisu bila čišća

0

Svi su složni u jednom: Kaštela nikada do sada, kao u zadnje četiri godine otkako je s radom počelo gradsko komunalno poduzeće „Zeleno i modro“ nisu bila-urednija i čišća.


Ukloniti sve limene kontejnere sa ulica, a koji su nekada bili ružna slika grada, uspostaviti potpuno novi sustav prikupljanja i odvoza otpada, ali i pokrenuti brojne druge projekte, nije bio lagan posao. No, zahvaljujući maksimalnom trudu zaposlenika Kaštela danas, 2024. godine izgledaju urednije nego ikada.
Kao i svugdje, počeci nisu bili lagani. Poduzeće je 01.veljače 2019. godine krenulo sa pružanjem javne usluge prikupljanja otpada. Na početku su tu bila samo tri unajmljena kamiona i 9 operativnih djelatnika koji su radili na prikupljanju otpada, a kroz minule četiri godine intenzivnog rada postignut je rezultat na kojem bi mnogi zavidjeli.

-Danas smo respektabilna firma sa preko 20 različitih kamiona specijaliziranih za obavljanje specifičnih zadataka i gotovo 50 djelatnika u sustavu prikupljanja otpada. Na početku smo otpad prikupljali iz već postojećih javnih metalnih kontejnera na javnim površinama koji su često bili pretrpani. Kako bi osigurali što čišći grad radili smo svih sedam dana u tjednu. U tim kontejnerima često se nalazio i otpad koji ne pripada kontejnerima za miješani komunalni otpad, a ponajviše je bilo građevinskog otpada i glomaznog otpada koji se često odlagao pored tih kontejnera. U to vrijeme stopa razdvajanja otpada je bila poražavajuća i iznosila je svega 0,13 posto, a danas četiri godine nakon došli smo na skoro 27 posto; kazao je direktor Zeleno i modro, Alen Lučić.

Kako bi uspostavili što kvalitetniji sustav za kvalitetni rad, odmah se krenulo u modernizaciju i prilagodbu sustava odvojenog prikupljanja otpada za što je uloženo gotovo 10 milijuna kuna a građanima je na kućni prag podijeljeno približno 30 tisuća spremnika. Opremljeno je i otvoreno reciklažno dvorište u Rudinama u kojem građani mogu besplatno dovoziti sav onaj otpad koji se ne prikuplja na kućnom pragu, a tri godine nakon, 2023. otvoreno je i drugo reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu.

-Reciklažno dvorište prima sav glomazni otpad iz kućanstva, bijelu tehniku, elektroničku opremu, preko 18 vrsta raznog otpada. Pokrenuli smo i nekoliko projekata koje smo uspješno završili. Najvažniji i najveći sveobuhvatni projekt bio je podjela individualnih spremnika za miješani komunalni otpad kako bi svakom korisniku prikupljali otpad na kućnom pragu. Istovremeno smo sa podjelom spremnika dijelili i vrećice za odvojeno prikupljanje papira i plastike. Također smo svim našim korisnicima omogućili besplatno prikupljanje glomaznog otpada na adresi. Isto tako, krenuli smo u novi sustav naplate usluge prema količini proizvedenog otpada, a zahvaljujući kodovima na individualnim spremnicima za miješani komunalni otpad, korisnici su počeli plaćati usluge odvoza otpada prema realnoj potrošnji. Takav sustav obračuna usluge za korisnike bio je najpravedniji jer se počeo plaćati otpad koje je proizvelo njihovo kućanstvo, obrt ili tvrtka. Zahvaljujući novim sustavom gospodarenja otpada koji smo uspostavili već u 2020. godini, varijabilni dio računa je ovisio o količini predanog otpada. Nakon što smo građanima podijelili spremnike za miješani komunalni otpad započeli smo projekt spremnika za reciklabilni otpad. Podijelili smo 3500 besplatnih kompostera za vrtno kompostiranje biorazgradivog otpada. Kompostiranjem svog biorazgradivog otpada korisnici mogu smanjiti predaju miješanog komunalnog otpada i na taj način umanjiti svoje mjesečne troškove; kazao je direktor Lučić.

Jednako tako instalirani i u funkciju su stavljeni polupodzemni spremnici za miješani komunalni otpad na osam lokacija kroz sve mjesne odbore. Polupodzemni spremnici su zamijenili zajedničke spremnike na javnim površinama koji su jedini bili još na područjima starih gradskih jezgri gdje fizički nije bilo moguće podijeliti individualne spremnike. Svi polupodzemni spremnici imaju na sebi ugrađen otpadomjer koji se otvara korisničkom karticom i mjeri odlaganje otpada za svakog pojedinačnog korisnika i pruža pravedniji način naplate varijabilnog dijela.

Sve ove aktivnosti su rezultirale da se količina miješanog komunalnog otpada smanjila za više od 30 posto a stopa odvajanja se povećala višestruko i sada u 2024. godini iznosi približno 27 posto.

U poduzeću se kreće i u nabavku smeđih kanti za biorazgradivi otpad koje ćemo također dijeliti korisnicima koji nisu u mogućnosti kompostirati vlastiti biorazgradivi otpad u vlastitom vrtu ili dvorištu. Tako bi građani uz postojeće tri, zelenu, žutu i plavu kantu, na kućnom pragu dobili i četvrtu.
Kad ih građani dobiju smeđe spremnike za biootpad organizirati će se prikupljanje istoga na kućnom pragu. U planu je i izgradnja postrojenja za obradu biorazgradivog otpada – kompostane i to na području Kaštelanskih staklenika.

-Svi naši daljnji projekti koje ćemo pokrenuti će biti orijentirani ka što boljem i kvalitetnijem gospodarenju otpadom. Cilj je smanjenje miješanog komunalnog otpada i povećanju količina odvojenog prikupljenog otpada. Građani su prepoznali naš marljivi rad i pokazali veliku razinu suradnje. Primjećuje se sve veća ekološka svijest naših građana a to se očituje i velikom posjećenosti reciklažnim dvorištima, sve manjim brojem divljih deponija i progresivnom rastu stope odvajanja otpada. Zadovoljni smo jer su Kaštela, kao što se vidi na svakom koraku, sve čišća, a ovim putem mogu kazati kako ćemo se, svi koji radimo u poduzeću, boriti i dati sve od sebe da stanje s otpadom bude još bolje; zaključio je Alen Lučić, direktor tvrtke Zeleno i modro.