Svjetska senzacija Architects of Air prvi puta u Hrvatskoj!

0
Foto: PR

Architects of Air sinonim je za originalne pneumatičke skulpture što kao jedinstveni umjetnički izričaj još od 80-tih godina prošlog stoljeća razvija Britanac Alan Parkinson, a koje su od tada krasile neka od najatraktivnijih prostora na svijetu poput onog ispred opere u Sydneyu te oduševile stotine tisuća posjetitelja na svim kontinentima.

Jedinstveni luminari, gigantske skulpture Alana Parkinsona u obliku prizemljenih rascvjetanih balona kroz čije raznobojne labirinte prolaze posjetitelji te postaju dio instalacije, bit će postavljeni na šibenskoj Poljani od 26. do 28. srpnja tijekom održavanja prvog CHANGER MEETUPA.

Od početnih eksperimentiranja u ovom iznimno zanimljivom mediju koji obuhvaća maštovite oblike ispunjene zrakom, boje i svijetlost te prvog Eggopolisa, njegovo malo carstvo iz Nottingama izraslo je u prave pneumatičke gradove – luminarije što ispod vesele površine skrivaju još zanimljiviji labirint veselih šarenih prolaza, a kojeg su pozvani istražiti posjetitelji svih uzrasta. Od 1991. Parker pokreće  Architects of Air u kojem i danas djeluje zajedno s još šest suradnika.

Svi oni ovoga će srpnja doći u Šibenik u kojem će, u sklopu CHANGER MEETUPA (trodnevnog događanja u organizaciji Turističke zajednice grada Šibenika koje okupljanja changere –  one koji mijenjaju  poslovni i umjetnički svijet), podići jedan od svojih najpoznatijih luminarija na Poljani dimenzija 60 x 20 m. U njihovoj gigantskoj instalaciji nalik na rascvjetale balone moći će se uživati od 26. do 28. srpnja.

CHANGER MEETUP PLAYGROUND namijenjen je najmlađim članovima našega društva. Za njih smo pripremili šest dječjih radionica na kojima će, kroz igru i otkrivanje novih znanja i iskustava, razvijati inovativnost, ali i pravo te potrebu na vlastito izražavanje i komunikaciju. Svi sadržaji su suvremeni, multimedijalni, interaktivni, urbani i zabavni, a radionice su mentorirane od strane profesionalnih stručnjaka umjetničke organizacije WRUM, koji su posebno kvalificirani i imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima. Program se odvija na Rivi (Trg Petra Šubića), a sastoji se od: No work just play – radionice plesne improvizacije, Tvornice zvuka – radionice klasičnih i manje klasičnih instrumenta koji susreću elektroniku, Geometrije u prostoru – radionice produkt dizajna,  #Takeovera –  radionice društvenih mreža prilagođena mlađem uzrastu,  Pozdrava s Jadrana – radionice dizajna vlastitih razglednica Šibenika te Toxic beats – radionice izrade elektroničkih naprava od svakodnevnih predmeta.

CHANGER MEETUP MUSIC rezerviran je za dva najjača imena regionalnih glazbenih promjena: grupu Laibach i jedinstvenu Josipu Lisac. Oni će svoje koncerte održati u tvrđavama sv. Mihovi i Barone, a cijelo vrijeme trajanja CHANGER MEETUPA povijesna će jezgra biti mjesto besplatnih živih svirki ABOPA, Chuija, Sowasa, Hrvatske funk delegacije te nekih od najboljih hrvatskih DJ-ja.

CHANGER MEETUP CONFERENCE posvećena je izlaganjima inovativnih lidera iz poslovne zajednice. U sklopu konferencije održat će se NodeSchool (škola programiranja) u Muzeju Grada Šibenika, radionica Augmented reality u Galeriji sv. Krševana,  Freelancing na dalmatinski i Crowfunding radionica Hrvoja Hafnera te paneli u Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.) na kojima će, između ostalih, sudjelovati i: Branimir Brkljač (Top Shop, Kosmodisk), Ivan Piko Stančić (glazbenik, producent i akademski slikar), Monika Mikac (COO, Rimac automobili), Marko Jukić (CEO, Vollo), Marko Mišulić (CEO, Rentlio), Martina Grgić (COO, Smart Lumies), Ladislav Jurić (CEO, Bagizzmo), Stevica Kuharski (CEO, Locodels)… Moderatori su Ivan Brezak Brkan (Netokracija) i Luka Sučić (HUB385).

Uz razmjene znanja te podizanja profesionalnih i društvenih standarda, CHANGER MEETUP je i jedinstveno kulturno-turističko događanje koje se održava od 23. srpnja do 1. kolovoza 2017. u Šibeniku, na nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri. U njegovom je središtu pet trodnevnih programa (CHANGER MEETUP CONFERENCE, CHANGER MEETUP MULTIMEDIA, CHANGER MEETUP STREET ART, CHANGER MEETUP PLAYGROUND i CHANGER MEETUP MUSIC) koja će okupiti najznačajnije domaće i regionalne nositelje promjena u područjima kojima se oni bave (od businessa do umjetnosti) te obogatiti sve sfere poslovnog, zabavnog i kulturnog života grada u periodu od 26. do 28. srpnja. Zbog činjenice da dobra hrana mijenja pogled na svijet, od 23.07. do 01.08. na dva mjesta u samome centru, Šibenčani i njihovi gosti moći će uživati u sasvim novom gastronomskom doživljaju   Four Croatia kroz kojeg se  – kao moderan street food – reinterpretiraju namirnice i autohtone vinske sorte hrvatskih regija (CHANGER MEETUP FOOD & FUN).

Ulaz na sve programe je slobodan, osim na koncert grupe Laibach u tvrđavi  sv. Mihovil (četvrtak, 27. srpnja) te na koncert Josipe Lisac (petak, 28. srpnja) u tvrđavi Barone. Za njih je potrebno nabaviti ulaznice po cijeni od 150,00 kn u sustavu Entrio, u City Pointu šibenskih tvrđava (Ulica don Krste Stošića 1) ili na blagajnama tvrđava sv. Mihovil i Barone, a u prodaji je i CHANGER MEETUP FORTRESSES EXPERIENCE ulaznica za oba koncert po cijeni od 230,00 kn.