1. listopad – Međunarodni dan starijih osoba

0
Foto: Pixabay

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada Udruga ”MI” – Split tradicionalno organizira akciju “Da zrele godine budu zlatne godine”.

Akcija će se održati u subotu, 01. listopada, s početkom u 10 sati, u Marmontovoj ulici u Splitu. Članovi i djelatnici Centra Zlatno doba Udruge “MI” – Split dijeliti će, uz pjesmu, mandarine i promotivne materijale.

Međunarodni dan starijih osoba obilježit će i Katolička udruga Lovret – za pomoć starijim i nemoćnim osobama i udruga „Zajedno“. Oni organiziraju prigodan programa s početkom u 10h u Domu za starije i nemoćne osobe Matošić na adresi Brnik 2 u Splitu. Tom prigodom djeca će izvoditi stare dalmatinske igre (franje, graničar, štule…) kroz koje će se poticati međugeneracijska solidarnost, uz izložbu ručnih radova djece i starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba od 1990. godine obilježava se s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću. Njime se naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. Ovaj dan je prigoda da se glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški.