Split: Zapaljene svijeće duž Vukovarske ulice

0
Foto: Josko Ponos/ CROPIX

U spomen na sve stradale civile i branitelje grada heroja Vukovara, brojni građani zapalili su svijeće u Splitu duž Vukovarske ulice u organizaciji grada Splita i gradskih braniteljskih udruga. Najviše je okupljenih bilo na početku Vukovarske ulice ispred spomenika Dječaka s luminom ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’.

Iako je bio najavljen, gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije došao zbog viroze, ali su došla njegova djeca Marta i Duje te njegovi zamjenici Nino Vela i Jelena Hrgović Tomaš. Jako puno je naših sugrađana već proteklih dana počelo izlaziti na ulici i iznositi svijeće, također i škole, tj. učitelji s djecom i to je nešto što stvarno veseli. Da obilježavanje žrtve Vukovara zahvaća sve generacije. Od kada je postavljen spomenik na početku Vukovarske ulice, vidite da se ljudi okupljaju u većem broju i da je to nekakva polazišna točka. Doista s ponosom možemo reći da smo i mi ovdje i osobno i ispred Grada, kazala je dogradonačelnica Hrgović Tomaš.

Moramo biti zahvalni tim ljudi, moramo ih se sjetiti svih koji su izgubili živote ili svoje bližnje ili dio sebe u Vukovaru prije više od 20 godina. Međutim, grad Vukovar se gradi, Hrvatska se gradi, život pobjeđuje smrt i to je naša poruka danas i u Splitu i u svim Vukovarskim ulicama širom Hrvatske. Na nama je svaki dan boriti se i graditi život kako bi dokazali da takva ideja sijanja smrti i ubijanja nikada ne može pobijediti, kazao je Vela.

Došao je i čelnik splitskog HDZ-a Petar Škorić. Ovo je sjećanje na žrtvu, na najveći genocid koji se dogodio u posljednjem vremenu. Dakle, jedan genocid koji praktički simbolizira sve procese koji su se odvijali na ovim prostorima. Na Hrvatsku je izvršena velikosrpska četnička agresija i praktički simbol žrtve Vukovara dao nam je svima skupa snagu da stvorimo jedno zajedništvo i kroz oružani otpor velikosrpskoj agresiji da se obranimo, kazao je Škorić.