12 poginulih u prevrtanju autobusa

0
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U subotu, 6. kolovoza u 5.41 sati, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu Županijskog centra 112, o slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka, na auto-cesti A-4 između Brezničkog Huma i Komina, u smjeru Zagreba.

U žurno postupanje po dojavi, uključeni su policijski službenici Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave zagrebačke, ekipe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske i Zagrebačke županije, Javna vatrogasna postrojba Varaždin i više dobrovoljnih vatrogasnih društava, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Varaždin Ravnateljstva civilne zaštite te djelatnici Hrvatskih autocesta.

Tijekom dosadašnjeg postupanja, utvrđeno je da u prometnoj nesreći  na mjestu događaja smrtno stradalo 11 osoba te je ozlijeđeno više od 30 osoba. Ozlijeđene su osobe prevezene u bolnice u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. Jedna od ozlijeđenih osoba  naknadno je preminula od posljedica prometne nesreće u jednoj zagrebačkoj bolnici.  Kako je utvrđeno, svi stradali su poljski državljani.

Na mjesto događaja izašla je zamjenica Županijske državne odvjetnice u Varaždinu koja provodi očevid u suradnji s policijskim službenicima.

Promet dionicom auto-ceste u smjeru Zagreba, od čvora Breznički Hum do čvora Komin, odvija se jednim kolničkim trakom.

Ranije

Dvanaest osoba je poginulo, više od 40 je ranjenih, u prometnoj nesreći koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izjavio je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Život je izgubilo 11 osoba na mjestu nesreće, a jedna je osoba umrla u KBC-u Zagreb. Ozlijeđeni putnici, a dosta ih je putnika s politraumama, zbrinuti su u bolnicama u  Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu.

Nesreća se dogodila između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka. Ministar Božinović je napomenuo kako je autobus prevozio putnike na hodočašće u Međugorje. Je li umor vozača uzrok nesreće, pokazat će očevid koji je još uvijek u tijeku.

Sućut poljskome premijeru i obiteljima stradalih izrazio je premijer Andrej Plenković. Premijera Mateusza Morawieckog je izvijestio kako su sve službe angažirane te da se ozlijeđenima pruža pomoć.