Nagrade Judita Renati Pokupić i predstavi Susret

0
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

65. Splitsko ljeto svečano je zatvoreno u srijedu 14. kolovoza na sceni na otvorenom na splitskom Sustipanu, nakon završetka posljednje festivalske izvedbe, premijere plesne predstave Piazzolla / Stravinski. Dobitnicima nagrada Judita uručene su nagrade, statue Judita, djelo akademskog kipara Vaska Lipovca.

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 65. Splitskog ljeta u glazbenom dijelu programa žiri u sastavu Goran Sučić, predsjednik, Marija Ramljak i Marijo Krnić dodijelio je hrvatskoj opernoj pjevačici mezzosopranistici Renati Pokupić za solistički recital koji je izvela uz klavirsku pratnju Renate Hil.

Obrazloženje:
Iako nastupa u velikim opernim kućama diljem svijeta izvodeći operne arije i ulomke iz baroknog stilskog razdoblja, svojim toplim, baršunastim, lirskim glasom sve prisutne oduševila je recitalom solo pjesama na otvorenoj pozornici Meštrovićeva Kaštilca. Uz klavirsku podršku Renate Hil, promišljenim odabirom vokalnih minijatura Brahmsa, Fauréa, Enescua, Hahna i Pejačević, Renata Pokupić iskazala se kao umjetnica koja je uvijek spremna hrabro upustiti se u nove glazbene izazove i sve to pretvoriti u jedinstvenu glazbenu poslasticu. Njezin glazbeni talent spojen sa psihološkim scenskim držanjem i jasnom interpretativnom vizijom izvedbe svake pojedine solo pjesme ispunio je auditorij raznim emocijama premda je pjevala na njemačkom i francuskom jeziku. Svojim jedinstvenim glasom Renata Pokupić hrvatskoj publici je raširila novu glazbenu lepezu vlastitog unutarnjeg svijeta te tako iznova cijelu sebe stavila u službU glazbene umjetnosti, jer drugačije i ne može. Nagrada “Judita“ samo je još jedna potvrda njezine svestranosti i velike stvaralačke imaginacije te joj od srca čestitamo na najcjelovitijem glazbenom ostvarenju u koncertnoj večeri solo pjesama na 65. Splitskom ljetu.

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 65. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac i Jasmina Parić, novinarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Susret Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit i režiji Nine Mitrović.

Obrazloženje:
U predstavi Susret autorice i redateljice Nine Mitrović splitska se publika susrela s iskonskom snagom glumačkog izričaja Siniše Popovića i Filipa Križana. Uz minimalističku, skučenu scenografiju, ovo komorno djelo o nerazumijevanju i potisnutim emocijama između oca i sina uvlači gledatelje u zagušljiv prostor neizgovorenog i neraščićenog. Vrsnoća izvedbe temelji se u prvom redu na glumačkoj kreaciji i majstorskoj suigri. Popović poput ostarjelog ranjenog lava dominantnom, svadljivom gestom istupa u prvi plan a Križan se spontano umanjuje kao da očekuje još jednu emocionalnu pljusku i još jednom pristaje na ulogu žrtve.
Bez patetike, bez suvišnih riječi, razlaže se jedan težak obiteljski odnos pun žestokih a potisnutih emocija koji će mnogi prepoznati, barem u segmentima. Taj odnos je kroz godine zasula šutnja, omalovažavanje i nijema pobuna. Popović i Križan predano su utjelovili oca i sina koji se kroz te emocionalne nanose jedva probijaju, svjesni da više nemaju vremena, da je šteta počinjena i da je mogu tek malo ublažiti. Čestitamo na umjetničkoj, iskrenoj i životnoj izvedbi.

U sklopu svečanosti zatvaranja posebno priznanje uručeno je Nili Kuzmanić-Svete za njeno dugogodišnje sudjelovanje u žiriju Judite ali i znatan kazališni angažman.

65. Splitsko ljeto trajalo je od 14. srpnja do 14. kolovoza. U 32 dana putovanja svijetom scenske umjetnosti vrhunski glazbeni, dramski, plesni i likovni umjetnici nastupali su u ambijentalnim prostorima od Peristila, podruma Dioklecijanove palače, Galerije Meštrović i Kaštilca, pa do Sustipana, salonitanskog amfiteatara i Kina Bačvice. I ove godine Splitsko ljeto putovalo je i izvan Splita i to u Vrliku, Makarsku, Gata i Gornje Sitno. Na 65. Splitskom ljetu izvedena su, na čak 18, uglavnom ambijentalnih pozornica Splita i njegove bliže okoline, četiri operna, deset dramskih, pet plesnih i devet koncertnih naslova, tri filmske projeksije, održano je šest izložbi, jedna promocija monografije i otkriven je spomenik velikom splitskom pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću – bilo je ukupno 39 naslova u 49 izvedbi. Popunjenost gledališta bila je visokih 86,2%.