U Splitu odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

0
Foto: RD

U skladu s preporukom zbog epidemioloških mjera, Splićani ove godine nisu masovno izašli zapaliti svijeće duž Vukovarske ulice kako su to činili prethodnih godina. Svi su pozvani da svijeće zapale u svojim domovina, na balkonim i prozorima.

U 18 sati na dnu Vukovarske ulice kod spomenika ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’ svijeće su zapalili predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, gradski vijećnici i predstavnici splitskih braniteljskih udruga.

Pokraj spomenika učenici splitske Obrtno tehničke škole izradili su 33 drvena križa i postavili ih u obliku Vodotornja, prepoznatljivog simbola stradanja Vukovara.

Zbog epidemioloških mjera mnogi od nas nisu ni u Vukovaru ni u Škabrnji, ali to ne znači da je plamen svijeće išta manji prema onima koji su to uistinu zaslužili. Dodatni element ove godine su bijeli križevi, tlocrtno gledano u obliku Vodotornja, koje su izradila naša djeca iz Obrtno-tehničke škole i na taj način pokazali da i oni u riječima ali i u svom radu osjećaju za one koji sukroz Vukovar i mnoga druga stratišta diljem zemlje doprinijeli stvaranju hrvatske države, kazao je župan Blaženko Boban.

Zahvaljujem djeci Obrtno tehničke škole koja su nas razgalila ovom instalacijom koja je na najbolji način zapravo pokazala što je sjećanje. A to je da mladi koji su rođeni puno godina nakon žrtve Vukovara i Škabrnje se te žrtve prisjećaju na najljepši mogući način. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da upale svjetlo na svojim balkonima i prozorima. neka ne izlaze i neka se pozabave na nekoliko minuta svojim najmlađim ukućanima i objasne što je žrtva Vukovara i žrtva Škabrnje. Nek se prisjete i Dana pobjede koji je bio u kolovozu i Dana žrtve. Kolika je razlika između ta dva dana, a koji su zapravo jedinstveni. Današnja sloboda koju imamo – imamo zahvaljujući ljudima koji su krvarili i dali svoje živote za slobodu. Ovo su trenuci i molitve i zahvale. Molitve za njihove duše i zahvale za sve što su učinili, kazao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Ipak smo se ovdje u jednom manjem broju okupili da na dostojanstven način, paljenjem svijeća, prisjetimo se žrtava, da se prisjetimo svih muka i patnje, svih branitelja Vukovara na sutrašnji dan, kad su bili i gladni i kad im je bilo teško, kad su bili izranjavani, kad su ginuli, kad im je bila muka, kad su patili i kad nisu vidili izlaza. Ipak su se, u jednom trenutku, rekao bih, dostojanstveno predali i proživjeli svu onu muku. Ovo što mi možemo danas je, rekao bih, izrazito malo, jedna gesta kojom njima odajemo počast, a nadam se da njihovim obiteljima na neki način omogućavamo lakše trpljenje, pogotovo onim obiteljima nestalih branitelja i civila za koje ni danas ne znamo gdje su njihovi posmrtni ostaci, kazao je predsjednik hrvatskog društva logoraša Ivan Turudić.