Formula 1: Hamilton osmi put slavio na stazi Silverstone

0
Foto: pixabay.com

Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu osmi je put u svojoj vozačkoj karijeri slavio na stazi Silverstone. Do 99. i jedne od najdražih pobjeda u karijeri došao je ispred Monegažanina Charlesa Leclerca u Ferrariju i svog momčadskog kolege, Finca Valtterija Bottasa.

Već u prvom krugu dotakli su se Hamiltonov Mercedes i Red Bull Nizozemca Maxa Verstappena koji je udario u zaštitni gumeni zid nakon čega je utrka bila prekinuta. Verstappen je išetao iz bolida, ali je iz predostrožnosti prebačen u bolnicu.

Leclerc je poveo utrku i vodio do 50. od 52 kruga kad ga je Hamilton pretekao. Branitelj naslova je u međuvremenu kažnjen s 10 sekundi zbog dodira s Verstappenom pa je s drugog pao na 4. mjesto, ali je brzo prošao zemljaka Norrisa u McLarenu, Bpttas ga je propustio, a lov na Leclerca je uspio.

Hamiltonu je ovo 4. pobjeda sezone i prva nakon Velike nagrade Španjolske 9. svibnja. Posljednjih 5 utrka osvajali su vozači Red Bulla (Verstappen 4, Perez 1). Perez je bio tek 16., ali je dva kruga prije kraja uzeo nove gume i osvojio bonus bod za najbrži krug.

Nakon 10 od 23 utrke Verstappen ima 185 bodova, Hamilton 177, Norris 113, Bottas 108, a Perez 104. U poretku konstruktora i dalje vodi Red Bull s 289 bodova, Mercedes ima 285, McLaren 163 (Norris 4., Ricciardo 5.), a Ferrari 148 (Leclerc 2., Sainz 6.). Sezona se nastavlja za dva tjedna Velikom nagradom Mađarske na Hungaroringu.