180 poštara će voziti električne bicikle

0

Hrvatska pošta obilježila je Svjetski dan pošte i Dan Hrvatske pošte internom dodjelom nagrada svojim najboljim radnicima te je predstavila nova vozila iz svojega voznog parka. Od sada će 180 poštara dostavljati pošiljke i na električnim biciklima.

Promociji električnih bicikala organiziranoj u dvorištu Hrvatske pošte prisustvovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak.

„Poduzeće je to koje radi kvalitetno, ulaže, imalo je program zbrinjavanja zaposlenika te se rezultati vide. Jedan od njih je i projekt nabave električnih bicikala. Ova investicija je dokaz da ljudi koje vode poduzeće razmišljaju, na način da isto sustavno i unaprjeđuju“, naglasio je premijer Milanović.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo kako je Hrvatska pošta jedna od najuspješnijih tvrtki u resoru. Dobri poslovni rezultati tvrtke omogućit će kupovinu udjela i tvrtki na hrvatskom tržištu, a sve kako bi poduzeće povećalo vlastitu konkurentnost. Tome će zasigurno pridonijeti i ulaganja u izgradnju novog sortirnog centra, a za čiju se gradnju uskoro očekuje objava natječaja.

„Hrvatska pošta će imati javni interes održavati poštanske urede na područjima na kojima ne postoji komercijalni interes, poput otoka, te će država u tome aktivno sudjelovati. Što se budućnosti Hrvatske pošte tiče, u narednih tri do četiri godine ona se mora početi pripremati za inicijalnu ponudu obveznica (IPO), a kako bi na najpovoljniji mogući način osigurala sredstva za akviziciju drugih tvrtki na tržištu. Država će ostati strateški vlasnik većeg dijela tvrtke, jer ukoliko poduzeće ostvaruje dobar prihod, ono će samo po sebi biti i prihvatljivo za potencijalne ulagače kroz javnu inicijalnu ponudu dionica HP-a“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

„U posljednje tri i pol godine pokrenuli smo projekte čistijeg transporta vrijedne 218 milijuna kuna. Cilj tih projekata je smanjiti emisije štetnih plinova u prometu, a posebno u gradovima u kojima je koncentracija cestovnog prometa najveća. Ove i prošle godine pokrenuto je 28 projekata nabave električnih bicikala vrijednih 7 milijuna kuna. Tim projektima stvaramo i tržište za domaće proizvođače jer se kupuju i bicikli od hrvatskih tvrtki“, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Vrijednost ulaganja u nabavu bicikala iznosi 3,738.825 kuna od čega su opravdani troškovi u iznosu od 2,311.560 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 48,89% nepovratnih sredstava odnosno iznos od 1,130.121,69 kuna.

Nakon provedene analize i vrlo dobrih rezultata – smanjenje CO2, financijske uštede, pozitivne reakcije poštara i dobri logistički pokazatelji – odlučeno je pokrenuti nabavu 180 električnih bicikala. Procjena godišnje uštede (jedan električni bicikl zamijenit će jedan benzinski moped) iznosi oko 7000 kuna. Nakon zamjene 180 mopeda sa 180 električnih bicikala procjena ukupne uštede u troškovima iznosi 86,52%. Ekološka prednost je u tome što će se zamjenom smanjiti emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje.