Šef Hitne Leo Luetić kaže da nije traženo da se Matijanića hospitalizira

0
Foto: RD

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić komentirao je za Radio Dalmaciju okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića, koji je preminuo jučer u 51. godini.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu primili su, kaže dr. Luetić, jučer dva poziva u pomoć Matijaniću.

Prvi je bio jučer negdje iza 12 sati i na taj poziv je upućena intervencija. Razlog poziva je bio da se pacijent osjeća slabo, a da ima Covid. Naš Tim Hitne medicine je otišao u kuću pacijenta, pregledao ga, ordinirao mu terapiju i ostavio uputnicu za Infektologiju te dao naputke za daljnju prehranu i rehidraciju. Dali su i naputak da ih se u slučaju pogoršanja stanja pacijenta zove ponovo. Drugi poziv je uslijedio nakon sat i pol vremena, ponovo je poslan tim s doktorom. Po dolasku u kuću vidjeli su da pacijent stvarno teško diše, ali i dalje je bio kontaktibilan. U kontaktu s njima pokušali su ga transportirati u bolnicu, a prilikom pokušaja transporta pacijent je arestirao, kazao nam je dr. Luetić. Pokušali su ga reanimirati, ali bezuspješno.

Iako je Andrea Topić, Matijanićeva djevojka, u svojoj objavi kazala kako je i prilikom prvog dolaska Hitne tražila da ga odvedu u bolnicu, što je odbijeno, Luetić tvrdi suprotno: Nitko nije tražio da ga se odvede u bolnicu, nemamo to zapisano. Tako sam čuo od članova tima. A sad ja ne znam. Smrt mlađe osobe je šokantna i izražavamo sućut i obitelji i svima koji su ga poznavali i voljeli, ali na žalost događa se da netko premine. Mi nemamo saznanja da je netko eksplicitno prvi put tražio da ga se odvede u bolnicu niti smo zaprimili takav poziv, kazao je Luetić za Radio Dalmaciju.

Na najavu dolaska inspekcije u splitski KBC i Zavod za hitnu medicinu, dr. Luetić kaže: Pa dobro. Medijski je poznata osoba i normalno je da će ministar poslati inspekciju. Ništa neobično.