24. SPLIT MARATON: Preko 3000 trkača iz rekordne 53 zemlje

0
Foto: RD/arhiva

24. SPLIT MARATON ove godine zadnji vikend u veljači, u Split dovodi preko 3000 trkača iz rekordne 53 zemlje svijeta uz izuzetno bogato elitno polje s natjecateljima iz Etiopije, Ugande i Maroka.

U organizaciji Sportske udruge SPLIT MARATON od 23. do 25. veljače 2024. Split će i ove godine biti jedna od vodećih europskih trkačkih destinacija, istaknuto je na današnjoj press konferenciji na kojoj su, uz predsjednika Organizacijskog odbora 24. SPLIT MARATONA Kristijana Sindika, prisustvovali: Ivica Puljak, gradonačelnik grada Splita, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika grada Solina, Stipe Čogelja, zamjenik Župana Splitsko-dalmatinske županije, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te Nataša Šustić, hrvatska državna prvakinja u polumaratonu, maratonu i trčanju na 50 km.

Događanja u okviru SPLIT MARATONA počinju u petak, 23. veljače, s otvaranjem sportskog sajma ST EXPO u ŠC Gripe, a završavaju u nedjelju 25. veljače kada je na programu središnji dio – utrke maratona, štafetnog maratona i Hervis polumaratona, dok je subota 24. veljače rezervirana za dječju utrku Grawe dječje milje, utrku Mazda 10 km i Trofej Slobodne Dalmacije – utrku na 5 km.

Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora 24. SPLIT MARATON na konferenciji je izrazio zadovoljstvo što manifestacija SPLIT MARATON iz godine u godinu raste u broju sudionika i u sadržaju: “Najvažnije pitanje ovih dana u maratonskim krugovima je hoće li se mijenjati staza maratona, odgovor je da hoće. Uslijed radova na cijelom istočnom dijelu grada počevši od Bačvica, pa Firula, preko Trstenika, do Žnjana, bili smo prisiljeni izmjestiti zadnjih 12.5 km rute maratona, te će oni prolaziti još jednim krugom oko Marjana, te dijelom Sustipanom, vrlo atraktivnom splitskom lokacijom.

Trase ostalih utrka ostaju nepromijenjene.“, rekao je Sindik, dodavši kako će ove godine u 6 utrka startati više od 3000 trkača iz rekordne 53 zemlje svijeta. „Kako je pred nama i peto izdanje SPLIT MARATONA na dužini od 42.195 km od ove godine uvodimo i posebnu nagradu za sve koji su 5 puta završili punu distancu.“, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora.

Posebna je ovogodišnja novost utrka na 10 km – Mazda 10 km: “Prvi put se u Splitu u sklopu manifestacije SPLIT MARATON trči i utrka na 10 km koja također ima važeći AIMS certifikat, a ruta prati na početku utrku na 5 km, a kod HNK se odvaja i čini đir oko Marjana.“ rekao je Sindik.

Kao i svake godine, Sindik je istaknuo logističku zahtjevnost organizacije te zahvalio svima koji su doprinijeli da se utrke održe: Organizacijskom odboru i brojnim volonterima, svim gradskim tvrtkama i službama, kao i institucionalnim i medijskim pokroviteljima te brojnim sponzorima koji su prepoznali SPLIT MARATON kao najveći sportski događaj međunarodnog karaktera koji se redovito odvija u Splitu.

„Na kraju, zahvaljujem i građanima na strpljenju zbog nakratko zatvorenih pojedinih cestovnih pravaca po gradu i pozivam ih da se pridruže SPLIT MARATONU navijanjem i podrškom trkačima“, rekao je Kristijan Sindik na kraju svoga izlaganja.

24. SPLIT MARATON U BROJKAMA

Vrijeme održavanja: od 23. do 25.2.2024.

Utrka Maratona i štafetnog maratona – 42 km: 25.2./09:00/(658 trkača)

Utrka Hervis polumaratona  –  21km: 25.2./09:00/(1420 trkača)

Mazda 10K  –  24.2/15:00/(320 trkača)

Trofej Slobodne Dalmacije – 5 km:  24.2/15:10/(350 trkača)

Grawe dječje milje: 24.2/14:00/(320 trkača)

Volonteri: 350

Organizacijski odbor: 15 stalnih i 10 pridruženih članova

24. SPLIT MARATON je manifestacija koju organizira Sportska udruga SPLIT MARATON, izrasla iz jednoga od najvećih maraton klubova u RH – Maraton kluba Marjan. Volonterski je projekt koji, zahvaljujući zaljubljenicima u trčanje i volontiranje ove godine okuplja više od 3000 sudionika iz 53 zemlje svijeta. Realizacija manifestacije ne bi bila moguća bez volontera iz svih dijelova Hrvatske i šire (ove godine ih je oko 350).

Dodatni poticaj trkačima duž cijele staze je organizirano navijanje i zabava za koju su ove godine zaslužni: udruga Down sindrom Split, bubnjar Joke Radić, zbor Marjanke, Mažoretkinje grada Splita, Grupa Blondy, Mažoretkinje grada Solina, grupa Cortez, Centar za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez – Vrlika, NGO Sarajevo maraton, Altimes bend, Klub nordijskog hodanja Split i Sportsko plesni klub T –dance.

„SPLIT MARATON“ kontinuirano podupiru Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska turistička zajednica, Splitski savez športova, Grad Solin, MORH, Hrvatski atletski savez i HNK Hajduk.