250 volontera na petoj ovogodišnjoj Boranki

0
Foto: Savez izviđača Hrvatske/PR

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, održali su ove subote u splitskoj Korešnici 5. ovogodišnju, a ukupno 28. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije. Okupilo se 250 volontera.

 

Na akciji su domaćini svim volonterima biti splitski izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Brodosplit“, a u pošumljavanju su sudjelovali planinari iz HPD Mosor, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita,  članovi  Ekološkog društva „Picigin Bačvice“, volonteri inicijative „72 sata bez kompromisa“, članovi Pametno za Split i Dalmaciju, a kao i svake godine akciji su se priključili i pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice.

 

Ravnateljstvo civilne zaštite od početka kampanje jedan je od glavnih partnera Boranke, a uz to što osiguravaju opremu za sadnju, pružaju i brojnu drugu logističku potporu akcijama pošumljavanja i volonterima. Tako se volonterima u pošumljavanju ove subote pridružilo 30-ak predstavnika Ravnateljstva, a osobno je u pošumljavanju sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite,  Damir Trut.

„Osim što podupiremo Boranku i volonterima dajemo alat, danas smo došli dati i ruke kako bismo pomogli ovoj zaista hvale vrijednoj akciji. Boranka, osim pošumljavanja požarišta, ima i druge bitne karakteristike, a to su preventiva i poticanje mladih da žive s prirodom i razmišljaju kako prirodu bolje čuvati.“ – zaključio je ravnatelj Trut.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.