Milanović suzdržan o europskoj graničnoj straži

0
Foto: arhiva
Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu da je suzdržan u pogledu prijedloga Europske komisije za uspostavu europske granične i obalne straže.

To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran. Treba o tome razgovorati”, rekao je Milanović po dolasku na summit čelnika EU-a, na kojem će se, među inim, razgovarati i o prijedlog Komisije da se uspostavi europska granična i obalna straža.

Komisija je ovaj tjedan predložila da se pripadnici nove agencije, koja bi zamijenila Frontex, mogu uputiti na vanjske granice EU-a čak i u slučajevima kada zemlja članica na čije granice dolaze ne da svoj pristanak.

 “Logika birokracije stalno ide za širenjem kompetencija EU-a i smanjivanjem uloge nacionalnih vlada, koje dobivaju legitimitet na nacionalnim izborima. To je demokratski deficit o kojem se u Hrvatskoj uopće ne govori. Ne smijemo dopustiti da nam EU previše ulazi u nacionalni suverenitet. Kad kažem suverenitet, ne mislim na suverenitet iz 19. stoljeća, nego na na nešto što osmišljava državu“, rekao je Milanović.
Nije htio komentirati pismo koje je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo Europskoj komisiji u kojem se žali na podizanje žičane ograde duž hrvatsko-slovenske granice.