500 osoba zaposleno u zdravstvu od izbora , ministar Nakić zabranio daljnje zapošljavanje

0
Foto: www.zadarskilist.hr

Ministar zdravlja Dario Nakić donio je naputak o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

U razdoblju od dana održavanja parlamentarnih izbora, 8.studenog prošle godine do  25. siječnja ove godine u zdravstvenim ustanovama zaposleno je 500 osoba na neodređeno vrijeme i taj podatak  potaknuo ga je na dodnošenje naputka.

Nakić je izjavi Hini da je odmah po preuzimanju dužnosti zatražio podatke o broju zaposlenih u sustavu, a iz tih se podataka vidi da su u dijelu zdravstvenih ustanova u protekla dva i pol mjeseca bili zaposleni zdravstveni i nezdravstveni djelatnici.

Ovim naputkom  ,  koji je krajem prošloga tjedna upućen svim ustanovama, želi spriječiti zlouporabe do kojih bi moglo doći:

Od mene se očekuje odgovorno poslovanje, a teško da u ovom trenutku, dok se Ministarstvo zdravlja još ekipira, mogu kontrolirati svaku ustanovu, pa je to bio razlog da donesem odluku o zabrani zapošljavanja do daljnjega.
kaže Nakić.

Obustava zapošljavanja ne odnosi se na radnike koji su zamjena za privremeno odsutne zaposlenike (npr. zbog bolovanja), pripravnike za obavljanje pripravničkog staža i djelatnike na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Od odluke su izuzeti i slučajevi gdje je postupak odabira kandidata putem natječaja završen.

U hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno je zaposleno oko 73 tisuća djelatnika, od čega oko 12 tisuća liječnika.