Kanaetu srebro, Jelić brončana!

0
Foto: PR nacionalnog teama

Trećeg dana europskog taekwondo prvenstva u Montreauxu Hrvatska je stigla do još dvije medalje.

Toni Kanaet je osvojio srebrno, a Matea Jelić brončano odličje čime se Hrvatska taekwondo reprezentacija dan prije kraja prvenstva na riznici medalja podigla na četiri odličja.

Toni Kanaet, član Marjana iz Splita je u kategoriji do 74 kilograma napravio fenomenalan uspjeh da bi stigao do medalje. U prvom kolu je slavio protiv Rumunja Ghenadiija Bitca prekidom pri vodstvu 15:1, u drugom je vodio rovovsku bitku sa neugodnim Berkcanom Sunguom iz Turske kojeg je dobio tri sekunde prije kraja udarcem u glavu 8:5 dok je u borbi za odličje svladao Balšu Radunovića iz Crne Gore koji je prije toga pomeo protivnike visokim tempom. Kanaet je u toj borbi slavio sa 7:4. Polufinale je izgleda bila najlakša borba za mladog Splićanina jer je u stilu rutinera došao do pobjede 10:1 i ulaska u finale. U finalu ipak kao da je nestalo malo gasa te je zlato otišlo u ruke Portugalca Julija Ferreira.

Mlada Kninjanka Matea Jelić koja je ove godine prešla iz DIV Knina u splitski Marjan imala je po imenima u ovom trenutku jednu od najtežih kategorija koja je prepuna svjetskih i europskih prvakinja te olimpijskih pobjednica. Samim time u ždrijebu nije mogla zaobići nekoga od najvećih nositelja. U prvom kolu je kao šesta nositeljica bila slobodna, u drugom je slavila protiv Ivete Jirankove iz Češke s 3:0 da bi je ždrijeb u borbi za odličje poslao na Anastasiu Baryshnikovu iz Rusije, aktualnu trostruku prvakinju Eruope zaredom iz St. Peterburga, Manchestera i Bakuua, aktualnu brončanu sa olimpijskih igara iz Londona te dvostruku brončanu sa svjetskih prvenstava. Matea je slavila protiv Ruskinje i plasirala se u polufinale gdje je s 12.13 poražena od Britanke Lauren Williams.

Matea Jelić je tako svjetskom juniorskom zlatu i MVP-u natjecanja dodala i prvu seniorsku medalju u karijeri, a tek joj je 18 godina. Trenutna članica Marjana stigla je u Marjan prije tri mjeseca kako bi napravila još jedan dodatni iskorak u svojoj karijeri, ali nikad nije zaboravila trenera Dragana Pinjuha iz čije je radionice stigla u trofejni splitski klub kojemu je ovo ukupno 43 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Marina Sumić iz Metalca je na svom oproštajnom prvenstvu Europe željela silno do odličja, oporavljala se zadnjih mjesec dana od teške povrede koljena, ali čini se da je bol u koljenu stajne noge bila jača od želje. U prvom kolu je kao treći nositelj bila slobodna, u drugom je pobijedila Islanđanku Gretarsdottir 2:0, a u borbi za medalju izgubila od Francuskinje Magde Wiet Henin rezultatom 0:4. Sumić je tako reprezentativnu karijeru završila sa svjetskim srebrom iz Koreje te dva europska srebra iz Manchestera i Bakua.

Luka Horvat iz zagrebačkog Jastreba poražen je na zlatni bod u prvom kolu kategorije do 80 kilograma od Nikolaosa Tzellosa iz Grčke.