60 godina Nade

0

U subotu 23. veljače godišnjica je osnutka Ragbi kluba Nada Split,  jednog od najtrofejnijih i najuspješnijih splitskih sportskih klubova.  Ideja o osnivanju kluba rođena je na pijesku Bačvica,  tada  vrlo omiljenog kupališta splitske mladosti i studenata a realizirana formalno 23.2.1959. u okviru Sportskog društva Nada. Tijekom minulih 60 godina splitski ragbijaši svojom upornošću, trudom, hrabrošću te odanošću iskonskim sportskim i etičkim vrijednostima prigrlili su simpatije splitske sportske i ukupne javnosti. Od osnutka, inspiriran uspjesima svoje starije splitske sportske braće, u sredini koja je oduvijek gajila poseban senzibilitet prema sportu i sportskim uspjesima, rodila se težnja za dokazivanjem koja se godinama oplemenjivala stjecanjem novih znanja i vještina. Godinama u vrlo oskudnim uvjetima ali uz ogromnu volju, čvrstoću karaktera, hrabrost  te uz uvijek prisutni „splitski dišpet“ stvarani su  čvrsti temelji danas najuspješnijeg hrvatskog ragbijaškog kluba te jednog od najuspješnijih splitskih sportskih kolektiva. Od prvog službenog susreta odigranog 1.12.1959. u Splitu protiv HARK Mladosti, do posljednjeg uspješnog ogleda protiv Hillhead Jordanhill RFC odigranog 8. veljače 2019.  na turneji u Škotskoj, s jednakim žarom i ponosom , dres kluba su nosile brojne generacije splitskih mladića a od prije  deset godina, također vrlo uspješno su im se pridružile i splitske djevojke. Trofejna sala „Mihovil Radja“ koja nosi naziv po jednom od najistaknutijih članova splitskog ragbijaškog kluba koji je čitav svoj život, kao dugogodišnji igrač, trener,  predsjednik i splitski sportski funkcioner,  posvetio razvoju ragbija i splitskog športa prepuna je osvojenih trofeja, pokala i medalja od kojih ističemo:

  • 35 titula državnog prvaka od čega 17 zaredom od 2003-2018
  • 18 titula Pobjednika Kupa
  • 9  titula Pobjednika regionalne RRC lige
  • 2  titule Pobjednika Srednjeeuropskog kupa prvaka
  • 3 puta finalisti Europskog kupa prvaka

Pored gore navedenih titula i trofeja u seniorskoj kategoriji vitrine kluba krasi još 90-tak trofeja osvojenih u mlađim uzrastima od 12 do 18 godina te u kategoriji žena.

Pored brojnih titula Nada se ponosi i s nekoliko vrijednih, prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja kao što su:            –       Međunarodno priznanje za fair play „Pierre de Coubertin“,

  • Trofej za fair play Sportskih Novosti „ Marko Orešković“,
  • Nagrada grada Splita , Medalja grada Splita
  • te 5 priznanja Najbolja sportska momčad Splita.

Klub sa sjedištem na kultnom Starom placu danas pripada skupini kvalitetnijih i uglednijih europskih amaterskih ragbijaških klubova. U klubu danas djeluje uspješna Ragbi škola, natjecatelji od 12 god do seniorskog uzrasta, ženska sekcija te jedna od najaktivnijih veteranskih sekcija u Hrvatskoj i Europi. Tijekom cijele 2019. godine predviđen je čitav niz prigodnih manifestacija, turnira,  utakmica  kojima se želi svečano obilježiti 60 godina uspješnog djelovanja kluba.(Od turnira za djecu do XV EGOR Festivala Split 2019, Nadine plave noći do svečane Skupštine)

Ove subote, na sam rođendan, na Starom placu 23. veljače s početkom u 12:00 sati predviđeno je interno druženje članova kluba.