IBM dolazi u Hrvatsku i zapošljava 500 ljudi

0
Foto: CROPIX/Damjan Tadic

Američki IT gigant IBM u Zagrebu će otvoriti svoj centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, najavio je tehnički premijer Tihomir Orešković.

Tvrtka IBM u Zagrebu osniva prvi globalni IBM Client Innovation Center u kojem bi se trebalo zaposliti 500 ljudi. Projekt je predstavljen u Vladi.

 Najnovija IBM-ova investicija ključna je za našu ekonomiju i poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu. Ovo je prilika za talentirane i obrazovane ljude. Centar ce pružati usluge korisnicima diljem svijeta 24 sata na dan, 365 dana u godini. Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor. Nadam se da će to pomoći i da će se oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti, rekao je premijer Orešković.

Poslovni direktor IBM-a u Hrvatskoj Damir Zec rekao je  kako će ovaj centar pružati klijentima diljem svijeta poslovnu tehnološku uslugu za funkcioniranje njihovih poslovnih sustava.  Dodao je kakožele pokazati da je Hrvatska za njih  relevantna i važna.  Potvrdio je kako se u narednih nekoliko godina planira zaposliti  500 ljudi te da se Centar neće graditi već će biti na nekoj od postojećih lokacija koja će biti unajmljena. Formalno otvorenje očekuje se u  prvom kvartalu sljedeće godine.

Premijer Orešković  potvrdio je da je ovaj projekt  započela je još bivša, Milanovićeva vlada. Ideja je, naime, nastala 2013. godine, a lani u srpnju Hrvatska je potpisala memorandum s IBM-om.


Inače, IBM je jedna od najvećih američkih kompanija. Osnovana je 1911. godine, a danas ima više od 400 tisuća zaposlenih širom svijeta. IBM se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom računala i softveraLani je IBM ostvario prihode od gotovo 82 milijarde dolara.