Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

0

Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Europa se danas prisjeća žrtava okrutnih režima, a tim povodom u Saboru će biti upriličen prigodni program na kojem će sudjelovati zastupnici, predstavnici tehničke Vlade, zastupnici u Europarlamentu, te mnogi predstavnici akademske zajednice, diplomatskoga zbora i vjerskih zajednica i udruga u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas će  dodijeliti dva odlikovanja, za dva borca protiv totalitarizma. U Pazinu će redom Stjepana Radića, posthumno odlikovati Ljubomira Drndića, istaknutog antifašistu, a nešto kasnije u Zagrebu odlikovanje će primiti i Nikola Štedul, nekada hrvatski emigrant.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao Izaslanik predsjednika Vlade  Tihomira Oreškovića, sudjelovat će na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru.

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem obilježit će Europski dan sjećanja paljenjem svijeća na groblju Mirogoj kod Zida boli, kod grobnica žrtvama fašizma, te Brune Bušića, Stjepana Radića i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

I splitski HDZ prisjetio se svih žrtava ovih režima  polaganjem vijenaca na mjesto nekadašnjeg zatvora na Katalinićevu brigu. Župan Zlatko Ževrnja i kandidati za X. izbornu jedinicu Petar Škorić, Andro Krstulović Opara, Ante BačićDamir Krstičević pozvali su na suočavanje s prošlošću i promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti, kao i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Hrvatska je žrtva velikih povijesnih zala, a svoje su žrtve iza sebe ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. O fašističkim i nacističkim zločinima, koji su počinjeni za vrijeme rata, uglavnom je sve istraženo i šira javnost je o tome jako dobro upoznata. Međutim, o komunističkim zločinima koji su trajali sve do 1990. godine i njihovim žrtvama nije se smjelo govoriti. Tužno je što se još uvijek nema jednak odnos prema žrtvama svih totalitarnih režima nacizma, fašizma i komunizma.
rekao je čelnik splitskog HDZ-a, Petar Škorić.

Splitski HDZ obilježio Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je 2008. godine Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma.