Splitsko -dalmatinska županija radi studiju održivog turizma

0
Foto: www.yuotube.com

Splitsko – dalmatinska  županija i njena Turistička zajednica  prve su u Hrvatskoj koje su potaknule izradu Studije nosivih kapaciteta kako bi utvrdili gdje su granice održivog turizma u srednjoj Dalmaciji.

Potvrdio nam je to direktor TZ županije  , Joško Stella:
Ona će odgovoriti na pitanje koliko turista može primiti otok Brač s obzirom na primjer na parking mjesta, stanovništvo, stuju, vodu, radnu snagu i  slično . Isto tako će se odnositi i na Split, Hvar, Vis i ostale destinacije . Želimo razvijati održivi turizam , nije nam cilj razvijati  neograničeni rast, već očuvati prirodne i kulturne resurse koje imamo. Ne želimo se dovesti u situaciju poput  Barcelone ili Berlina da imaju previše turista i razmišljaju kako će to smanjiti. Tada je kasno, mi sada na vrijeme reagiramo.

Stella je protiv restriktivnih mjera, na primjer ograničavanja ulazaka u stari dio grada ili limitiranja turističkih smještaja:
Toga još nebrojeno puno se može napraviti, ali moramo na vrijeme dati informaciju ako želimo imati taj broj turista moramo imati toliko radne snage, vode, struje, parking mjesta da sve to ne poremeti način života.

Natječaj za izradu studije raspisat će se u prvom tromjesečju iduće godine.