Hoće li nam biti bolje nakon uvođenja eura ?

0
Foto: http://blogs.spectator.co.uk/

U zadnje vrijeme sve se češće priča o uvođenju eura umjesto kune.

Kad bi se kao službena valuta uveo euro, bilo bi nam lakše, jer više ne bi bilo tečajnih razlika ni kredita vezanih za euro , a i preko dvije trećine štednje nam je već u eurima.

No, bi li nam eventualna konverzija kune u euro ispraznila ili napunila novčanike? Precizan odgovor nije nam dao ni ekonomist Guste Santini :
To je pitanje, sporno je bi li sve poskupilo, možda bi čak  i pojeftinilo. Mi smo eurizirana i otvorena zemlja. Nemamo granice , mi smo dio jedinstvenog tržišta. Jedno je to bilo kad je Slovenija ulazila u EU, drugo je danas.

Kao mogući datum uvođenja eura spominje se 2020. , a kad Santini smatra da će Hrvatska biti spremna za to:
To sam Bog zna. Vi kad uvedete euro, dajte zapravo izjavu da imate efikasnost eura. Znači efikasnost NJemačke, Nizozemske, Italije i ostalih članica.
Inače bi nam se mogao dogoditi”grčki scenarij” .

Sindikalist Mladen Novosel “nevjerni je Toma” , jer se sjetio kako su nas uvjeravali da će nam biti bolje kad uđemo u EU. Sjetio se i što se dogodilo onda kad je prestala postojati njemačka marka:
Tada su sve nekretnine gotovo dvostruko poskupile u Hrvatskoj, tako da bojim se da bi u ovoj priči mogle ne samo dodatno skočiti cijene nekretnina, nego i cijene svih ostalih životnih namirnica.

S tim se slaže i sindikalist Krešimir Sever :
Svakako bi u ovom pripremnom razdoblju trebalo iznaći i modele kako se sve ono što se događalo u drugim zemljama  s raznim poskupljenjima ne bi dogodilo i u Hrvatskoj u trenutku kad bi se prešlo na euro.

A možda nije loš ni šaljivi savjet ekonomiste Santinija:
Najbolje će bit da uvedemo eure kad naš Hajduk bude prvak.