Otvara se obnovljena Kneževa palača u Zadru

0

Zadranima se , nakon gotovo dvije godine, vraća obnovljena Kneževa palača.

Otvara se u petak, 10.veljače, a sam program će potrajati 10 dana. Sva su događanja besplatna za građane.

Palača je , kroz povijest još od 13.stoljeća , bila mjesto okupljanja Zadrana , tako će biti i dalje. Pročelnik gradskog odjela za EU fondove Šime Erlić:
Mi u Zadru sada ćemo moć ugostiti bilo koju međunarodnu ili svjetsku izložbu. Dakle u prizemlju imamo izložbene prostore , info pult, suvenirnicu i atrijski prostor  kao prostor više namjena. Na katu imamo multimedijalnu dvoranu, te dvorane za stalni postav Muzeja Grada, kao i  ophod sa ekranima na kojima će se  prezentirat povijest Zadra. I ono najvažnije, koncertnu dvoranu kapaciteta  140 mjesta na razini najboljih koncertnih dvorana u Hrvatskoj i šire.

Zgrada je oštećena u Domovinskom ratu, a u njenu obnovu ukupno je utrošeno 44 milijuna kuna. 80 posto tih sredstava stiglo je iz fondova EU:
Radi se o projektu koji je jedan od prvih 15  projekata financiranih iz strukturnih fondova i najvećem pojedinačnom ulaganju u kulturno dobro do sada iz tih fondova .

2 tisuće metara kvadratnih kulturnog “srca” Zadra otvorit će svoja vrata u petak brojnim izložbama i koncertima, a među njima je i izložba zadarskog Narodnog muzeja pod nazivom “Kabineti Čuda”.  Otvorenje počinje u 17:30 sati nastupom Gradske glazbe, a zatim se nakon koncerata na drugim lokacijama grada, nastavlja oko 20 sati u samoj Kneževoj palači.