Karačić: Zaštita prava pacijenata funkcionira samo na papiru

0

Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata ne može poduzimati konkretne mjere.

Upozorila je to predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić na konferenciji za medije povodom Svjetskog dana prava pacijenata :
Kad mi dobijemo prijavu kao jedno vrhovno povjerenstvo ne možemo ništa. Mi prijavu pogledamo, obrazložimo i dalje nema više pomaka. Tako da je to slijedeće što ćemo razgovorati  na sastanku s ministrom zdravstva , nadam se slijedeći tjedan.

Od ministra zdravstva traže neovisno povjerenstvo, rekla je Karačić i ustvrdila kako ni povjerenstva za zaštitu prava pacijenata ne funkcioniraju:
Oni izlaze na teren i dužni su svaku prijavu provjeriti, samo ne funkcioniraju , ne očituju se i ne šalju izviješća. Mi na osnovu toga postupamo i postavljamo pitanje odgovornosti, tko je odgovoran za nastalu štetu.

Udruga traži i da se u dokazanim slučajevima kršenja prava pacijenata i osiguranika postupa po službenoj dužnosti, a ne da pacijenti moraju podizati privatne parnice radi nadoknade štete.

Pacijenti se najčešće žale na nedostatak informacija o liječenju:
Na mjesečnoj razini bude oko tisuću prijava. Kada bi postojalo jedno neovisno, objektivno povjerenstvo možda bi i bilo manje prijava.