Kurtović: Računi za struju rastu i do 400 kuna godišnje

0

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u utorak je najavio poskupljenje električne energije, no od tada je promijenio priču.

Ne raste cijena struje, već iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvore, a tvrdi kako građani to poskupljenje neće osjetiti.

Što je točno, upitali smo predsjednika Saveza udruga za zaštitu potrošača, Nenada Kurtovića:
Cijena električne energije, odnosno troška za struju ide gore onoliko koliko će  ići naknada za obnovljive izvore.

Kratko i jasno, za razliku od Ministarstva u kojem tvrde da će cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na prošlu godinu zbog pada PDV-a s 25 na 13 posto:
Cijeli problem je nastao zato što nisu istovremeno donijeli odluku da PDV ide niže, a naknada gore, te da mi cijelu 2017. plaćamo 4,5 ili 6 posto niže u odnosu na prošlu godinu. Dobili smo jako kratko zadovoljstvo da struju plaćamo manje, a vrlo brzo nam je to zadovoljstvo izbijeno iz ruku.

Ministar Dobrović obećava kako građani zapravo neće osjetiti povećanje cijene struje na svojim računima, no Kurtović ima drugačije izračune:
Izračuni govore da, za domaćinstva u Dalmaciji koja se griju na električnu energiju ,ti računi će rast između  380 i  400 kuna na godišnjoj razini. Uštedjeli smo  otprilike 800 kuna na smanjenju PDV-a, a sad nam pola uzimaju.