U Split ove sezone dolazi manje velikih kruzera, radi se na njihovom povratku iduće godine

0

Prvi kruzer u splitsku gradsku luku uplovljava u ovu nedjelju, 5.ožujka.

Sezonu kruzera otvorit će jedan od manjih , a do kraja ove godine Split će posjetiti 273 kruzera. Manje je to nego prošle godine koja je bila rekordna po broju kruzera, no lučki kapetan, Vjekoslav Grgić kaže da nema razloga za zabrinutost:
Svega 12 manje, To nisu neke brojke koje bi trebale zabrinut Lučku upravu. Normalno je da je svake godine ili 10 više ili 10 manje. Istina je da smo prošle godine imali rekord , jer je bilo 285 kruzera, a ove godine je 273 što je također rekord u odnosu na prosjek od 250 kruzera proteklih godina.

Možda će ih ove godine i uploviti manje, no sezona se produžila. Umjesto za Uskrs , stižu nam mjesec dana ranije. Bit će i mjesec dana duža, jer je zadnji uplov kruzera u prosincu.

Više od polovice kruzera koji nam stižu u Splitu su megakruzeri, a svih 273 donijet će gradu 270 tisuća gostiju. Uporabna dozvola za istočni dio vanjskih vezova samo što nije i Split spremno čeka sezonu.

12 kruzera manje ove godine i nije neko veliko smanjenje, ipak sve se više spominje kako ih Splitu “otimaju” Zadar i Kotor:
Ne vjerujem u to, jer imamo mi naše klijente i prosjek od 250 kruzera nama je uvijek zagarantirano. Sve što je više od toga, nama je malo više razmišljanja gdje ih vezat.

Tu je i “lančana reakcija” nakon što je Venecija odlučila smanjiti broj uplova velikih kruzera. Hoće li Split uspjeti nadoknaditi manjak kruzera i nezanemarivi broj turista koji stižu s njima, pitali smo splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara:
Malih kruzera i dalje  ima dovoljno , ali nema velikih, a razlog je Venecija. Operativci iz turizma marljivo rade da vrate kruzere u Split, sada se dogovara za dvije ili tri godine unaprijed. Agencije rade na tome da se poveća broj izleta sa otoka i obližnjih  destinacija uzduž obale u okolici od 100 kilometara. Međutim ovo će biti samo jedna palijativna mjera  da se malo popuni broj, jer 50 kruzera nije moguće tako lako kompenzirat, ali ćemo se prilagodit za iduću godinu.