Kuhari preko Solina do “kristalne kuhače”

0

Solin će sutra u popodnevnim satima po drugi put biti domaćin kulinarskog natjecanja “Zlatna Solinka”.

To je jedno od 5 natjecanja unutar Hrvatskog kuharskog kupa koji ima tradiciju dugu 12 godina, a održat će se u solinskom restoranu “Gašpić”. Organizira ga udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije.

Samo natjecanje je zatvorenog tipa, dakle posjetitelji ne mogu gledati kako se jela pripremaju, ali ih zato mogu kušati kod proglašenja nagrada u petak, 7.travnja. Predsjednik udruge, Ante Ojdanić:
Sudjelovat će 7 ekipa koje dolaze s područja cijele Hrvatske : Vinkovci, Varađin, Fažana, Koprivnica, Plitvice  i Split. Teme su : predjelo, glavno jelo i desert. Za predjelo će pripremati piletinu, humus i sir. Glavno jelo će bit pastrva, sezonsko povrće i mahunarke, a za desert će bit čokolada, bademi i prošek. Traži se posebna kreativnost, a treba naglasiti da trendove treba pratiti kako europske tako i svjetske.

Natjecanje prate četiri suca,to  vrhunski kuhari članovi Hrvatskog kuharskog saveza.

U sklopu natjecanja će se organizirati edukativna i interaktivna radionica kuhanja za djecu iz dječjeg vrtića “Cvrčak” te gastro prezentacije, a za sudionike natjecanja i goste turističko razgledavanje Solina i okolice.
Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival od 5 povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a doprinosi kulinarskoj prepoznatljivosti lokalne sredine i atraktivnosti turističke ponude.