Napokon ozbiljan sajam knjiga u Splitu!

0
Foto: www.mfk.hr

Sutra u Splitu počinje kulturna manifestacija koju već sada proglašavaju događajem godine u Gradu.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja,  Split od 3. do 7. svibnja u velikoj dvorani Gripe dobiva ozbiljan i respektabilan sajam knjige pod nazivom  Mediteranski festival knjige. Bit će promotivno-prodajnog karaktera, predstavit će se preko 10 tisuća novih naslova, a posjetitelji će imati priliku nabaviti knjige po promotivnim cijenama.

Ulaz je slobodan, a posjetitelje tijekom 5 dana trajanja Festivala, osim promotivnih cijena knjiga, očekuju zanimljive panel diskusije i susreti s autorima .O detaljima programa Kruno Lokotar :
Pokušali smo ga koncipirati po načelima da smo odabrali knjige koje su objavljene između zagrebačkog ” Interlibera” do danas, potom da naslovi knjiga imaju neke veze s Mediteranom, bilo tematski ili da su autori vezani geografski za Mediteran . Kriterij je bio i da te knjige nisu bile predstavljene u Splitu.

Program se odvija u nekoliko linija, ali središnja tema ostaje Mediteran:
Publicistikom će se baviti linija “Mudri libri”, beletristikom linija “Bellatristika” , poezijom “Med i Teran”. Za goste iz inozemstva, Andreja Nikolaidisa i Marka Tomaša, predviđena je linija “Mare Nostrum”. Dječji program će predstavljati dječje knjige,imamo i nekoliko panel diskusija, većina ih ide u programu koji se zove “Mediteranski brevijar”. Off  line program  se događa u prostoru u neposrednoj blizini sajma, a predstavit će se književnost koja je izvedbena.

Slobodan Šnajder , Davorin Rudolf , Bože Ujević samo su neki od autora čija će se djela predstaviti. Održat će se četiri panel-diskusije, primjerice, jedna u spomen na Predraga Matvejevića, a predviđeni su i paneli na temu izbjegličke krize i previranja na Mediteranu.

U dječjem programu predstavljat će se ,naravno dječje knjige , ali i održati radionica crtanja stripa, te znanstvene radionice poput “Izuma koji su promijenili svijet” ili pak “77 kuhinjskih pokusa”.

Organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ,nisu slučajno izabrali Split, jer njemu gravitira više od milijun stanovnika. Kažu ovaj sajam će nadići sarajevski i ljubljanski sajam knjiga:
Ja sam optimističan i siguran sam da će ovo biti sjajno posjećen sajam, jer ovo je  kulturno i ekonomski zamašnjak i za izdavaštvo i Split i cijelu regiju. Već dugo se prepuštamo letargiji i živimo u depresivnim trendovima. Ovo je pokušaj da se ti trendovi, barem što se tiče kulture, izdavaštva i umjetnosti, ako ne preokrenu, ono barem pokolebaju.