Kanaet i Brečić osvojili medalje u Ateni

0

U Ateni je održan daleko najjači taekwondo turnir na svijetu ove godine na kojem je nastupilo nevjerojatnih 2183 natjecatelja iz 394 kluba ili reprezentacije.

Četiri dana turnir se održavao na osam borilišta na kojem se našlo natjecatelja iz preko 50 država, a o kvaliteti dovoljno govori da je na tatamiju bilo čak 14 osvajača olimpijskih odličja. President cup je pored 20 bodova za G2 turnir nosio i izravan plasman osvajačima odličja na europska prvenstva u sve tri uzrasne kategorije. Od Hrvata do seniorske medalje uspjeli su doći tek Lovre Brečić i Toni Kanaet iz splitskog Marjana u kategorijama u kojima je bilo po 80-ak prijavljenih natjecatelja.

Drugoplasirani na svjetskim rang listama u kategoriji do 63 kilograma Lovre Brečić osvojio je brončano odličje za koje su mu trebale čak četiri pobjede. Slavio je protiva Rusa Iureva 21:0, Uzbekistanca Salaeva 30:14, Njemca Edgarasa 13:10, Turčina Kavurata 3:2, da bi ga u polufinalu zaustavio reprezentativac Irana Hosseini, kasniji osvajač zlata u toj kategoriji.

Srebrni Toni Kanaet, trećeplasirani na svijetu u kategoriji do 74 kilograma do medalje je stigao uz četiri pobjede. U prvom kolu bio je bolji od Rusa Neverdinova 10:0, u drugom je svladao Litavca Klemasa 9:1 dok je u trećem bio bolji od dobro mu znanog Belgijanca Nicholasa 24:7. Polufinalni sraz predao mu je reprezentativac Srbije Damir Fejzić da bi Kanaeta u finalu pobjedio Rus Maksim Khramtcov s 18:9.

Ipak, ono što najviše veseli je još jedan izvrstan nastup mlade Brune Vuletić koja sa 17 godina pokazuje iznimnu zrelost. U prvom kolu je pobjedila Španjolku Pilar 22:11 u drugom kolu slavila je protiv Finkinje Mikkonen rezultatom 16:13 da bi je u borbi za medalju čekala dvostruka olimpijska pobjednica iz Londona i Rija Britanka Jade Jones. Bruna je cijelu borbu vodila 2:0 pa 2:1 da bi u trećoj rundi zadnjih 10 sekundi Britanka okrenila borbu na 3:2. Bruna je tako još jednom potvrdila da se uz dobar rad i ukoliko ostane čvrsto na zemlji može nositi s najboljima na svijetu.

Juniorka Lena Stojković u prvom kolu pobjedila je Bugarku Marielu 12:1, drugu borbu izgubila je od kasnije pobjednice Šveđanke Bayaa rezultatom 6:9, kao i junior Paško Božić koji je nakon pobjede 7:3 protiv Dimitriadesa sa Cipra u drugom kolu izgubio od Rusa Melnika 15:6.