Održan 5. Festival zborske duhovne glazbe ‘Jubilate Deo’!

0
Foto: Ivan Vuletić/PR

Petu godinu zaredom, u subotu 28. listopada, u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu održan je Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“.

Na manifestaciji koja promovira zborsku glazbu, svake godine svoj rad predstavlja šest zborova. Uz domaći drniški Gradski pjevački zbor „Neuma“, koji je i jedan od organizatora ove duhovnom glazbom nadahnute večeri, Drnišanima su se predstavili Vokalni ansambl KUD-a „Klek“ iz Ogulina, Hrvatsko pjevačko društvo „Petar Berislavić“ iz Trogira, Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“ iz Kaštela, Mješoviti zbor mladih Župe Gospe od Zdravlja iz Splita te Komorni pjevački ansambl „Pro arte“ iz Mostara (BIH). Sudjelovanjem gostiju iz Bosne i Hercegovine, peto izdanje Festivala obilježio je međunarodni karakter.

Na raznovrsnom programu našli su se klasici zborske duhovne glazbe (J. des Prez: Ave verum, A. Bruckner: Locus iste, D. Bortnianski: Tebe pojem, P. Wagner: Pjevajte Gospodinu), skladbe brojnih suvremenih i domaćih autora (B. Juračić, Š. Marović, M. Poklepović, S. Grgat, M. Čačija), uz gospel te tradicionalne pjesme iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gradski pjevački zbor Neuma / Foto: Ivan Vuletić

Na samom početku večeri prisutnima se, otvarajući Festival, obratio drniški gradonačelnik Josip Begonja. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“, prema gradonačelnikovoj prigodnoj riječi, prepoznat je kao vrijednost koju treba njegovati i događaj koji treba posjećivati. Dokaz prihvaćenosti zborske glazbe i samog Festivala od strane drniške publike, vidljiv je u činjenici iznimno velike ovogodišnje posjećenosti. U publici je tako bilo ljubitelja kulture ne samo iz Drniša i drniškog kraja, nego i iz cijele Dalmacije. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ time je postao prepoznatljiva zvijezda na zborskom nebu i jedan od kulturnih simbola grada Drniša.

Hrvatsko pjevačko društvo Bijaćka Vila / Foto: Ivan Vuletić

Organizacija ovoga okupljanja na kojem je sudjelovalo oko 150 pjevača, ne bi bila izvediva bez podrške kako lokalnih tako i državnih institucija te sponzora. Da ovogodišnji mali jubilej bude baš onakav kakvim su ga organizatori (Gradski pjevački zbor „Neuma“, Pučko otvoreno učilište Drniš i Župa Gospe od Ružarija) zamislili, omogućili su, kao i proteklih godina Grad Drniš i Šibensko-kninska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje je prepoznalo kulturni potencijal ovoga susreta.

Na samom kraju programa, prije zajedničkog nastupa svih izvođača (Ć. Brajša, obr. J. Prpa: O, mila Majko nebeska), riječima drniškog župnika fra Damira Ćire Čikare koji je izrazio želju da nam uz Božju pomoć i blagoslov pjesme ovakav bude svaki dan, završen je 5. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“.