Ana koja je pomogla propustiti vozilo Hitne u Splitu: “Napravila sam to instiktivno.”

0
Foto: RD

30.7.2022.
Srce sezone.
Ulica kralja Zvonimira u Splitu.
Jutro i već nesnosne gužve. Automobili jedan do drugog na putu prema trajektnoj luci i kolodvoru.
Zvuk sirene prekida čekanje u koloni.
Hitna pomoć pokušava proći.
Vozači ni makac.
I hrabra cura koja se nije prepustila difuziji odgovornosti nego izašla iz svog automobila i utjecala na savjest svakog vozača navodeći ga da se pomakne. Bez puno razmišljanja uzela je tuđi ugroženi život u svoje ruke.

Ona se zove Ana, inače je medicinska sestra iz okolice Varaždina.
Dopisivali smo se s njom putem Facebooka, a skromna kakva je nije htjela dati izjavu osim pisane. Prenosimo njenu poruku u cijelosti:

„Pozdrav! Mi smo se zapravo skroz slučajno našli tamo u to vrijeme, inače sam iz okolice Varaždina a živim i radim u Zagrebu i išli smo na trajekt za Vis. Došli smo u tu kolonu, stajali 20-30min bez pomicanja, nismo znali što se događa i onda smo čuli sirenu iza sebe (s obzirom da nismo znali zašto se uopće ne mičemo pomislili smo da se nešto dogodilo na cesti i jedina misao mi je bila, okej moraju čim prije proći, s obzirom da sam i sama medicinska sestra htjela sam to čim prije pokrenuti jer ako je nešto ozbiljno znam koliko je svaka sekunda važna). Kad smo čuli svi auti su se razmaknuli koliko se moglo jer nema mjesta i onda sam shvatila da Hitna i dalje ne prolazi i kada sam se okrenula sam vidjela da je s jedne strane ispred hitne autobus i sa druge kombi, doslovno se nisu imali kuda pomaknuti a vozači auta ispred nisu percipirali ako se oni maknu u ulice da će bus moći doći niže gdje je šira ulica i da će onda kola moći proći. Tako da hvala vozačima koji su bez pogovora prihvatili sugestiju da se maknu u uličice sa strane da se bus može pomaknuti i na kraju kola proći. Vidim sad i svakakve komentare da nije bila hitna nego sanitet, ali eto ljudi nisu ni približno svjesni situacije u zdravstvu i što sve i sanitet i hitna ponekad odrađuju i s čime se susreću, tako da hvala kolegama što su tu za nas i što još nisu u Njemačkoj jer uskoro neće imati tko sjediti u tim kolima! Hvala vam na javljanju, nije mi ni na kraj pameti bilo da će to ovako odjeknuti, stvarno sam napravila to instinktivno jer sam samo željela da čim prije stignu gdje trebaju i pomognu kome trebaju.„

Zanimljivo je da se ovo dogodilo u subotu – kad je na snagu stupio novi zakon o koridoru za prolazak vozila hitnih službi. Po onome koji je vrijedio dosad, vozač se morao pomaknuti vozilu Hitne inače riskira kaznu od 500 kn, ali nije bilo specificirano kako točno. Po novom, kazna je ostala ista, ali je definirano: vozači iz lijeve trake trebaju se skloniti ulijevo, svi ostali – udesno, u uličice, na trotoare, gdje god.
Budi kao Ana!