Andrea Čvrljak o pamćenju i zaboravljanju

0

Subota je..dan kad uglavnom obavljamo shopping…Ako ćeš u veliku spizu- napraviš neki popis pa nema problema ali ona situacija kad smo bili mlađi (a da ne kažen sad) kad te mater pošalje u dućan da kupiš 5 stvari I još ti kaže da ne zapisuješ jer “Neš ti, imaš samo 5 stvari kupit” a ti se vratiš doma sa 3 stvari ..ma nema šanse da se sitiš ostale 2…
A s druge strane kad nas 10 sidne u kafić, svako od nas naruči drukčiju kavu I konobar to sve zapamti bez da zapiše…
Kako je to moguće, objasnila nam je psihologinja psihoterapeutkinja- Andrea Čvrljak:
„ Ove dvije situacije su dosta različite. Vi ste dobili uputu sa 5 elemenata, a inače vam to nije posao. Dok ste odlazili u dućan bili ste izloženi stimulaciji različitih drugih elemenata koje je vaše senzoričko i kratkotrajno pamćenje obrađivalo i onda normalno, tamo ste došli i mozak nije mogao dozvat te informacije.

S druge strane konobar to vježba svaki dan i onda se taj opseg pamćenja zapravo uvježbava kao neki „brain gim” zato što je to taj posao. Tako da konobarima to ide bolje jer njima je to u opisu radnog mjesta, zapravo ta neuroplastičnost kapaciteta kratkotrajnog i senzoričkog.”

Na pitanje kad možemo vježbat pamćenje I koje su uopće metode, Andrea nam je odgovorila:

„ Vježbat pamćenje možemo uvijek. Jedna od vježbi je da uzmemo jedan predložak ili se fokusiramo na različite elemente, predmete u sobi i pokušamo ih upamtit. Sklonimo se i vidimo koliko smo toga zapamtili. I povećanjem broja napreduje naše pamćenje. A indirektne metode za poboljšanje pamćenja su učenje novog jezika, učenje novog plesa, promjena rute, recimo, odlaska na posao. Dakle, na neki način razbiti ustaljene neuralne krugove navike kako bi mozak oživio i na taj način djelujemo osvježavajuće na kapacitet pamćenja.”
Kod ovih vježbi pamćenja prvo se testira opseg, a opseg je 9 plus minus dva elementa. To je prosjek za pamćenje, pa eto… testirajte se I vježbajte!