Angela Merkel u službenom posjetu Hrvatskoj

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u službenom posjetu Hrvatskoj.Njemačku kancelarku pred Banskim dvorima dočekao je premijer Andrej Plenković. Angela Merkel zatim se upisala u Zlatnu knjigu. Merkel i Plenković potom su počeli razgovore o odnosima dviju zemalja i europskim pitanjima.

Premijer Andrej Plenković i Angela Merkel održali su konferenciju za novinare nakon sastanka. Plenković je uvodno rekao kako je ovaj posjet važan signal prijateljstva i suradnje Njemačke i Hrvatske. Njemačka je, dodao je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po mjestu turističkih posjeta. Naglasio kako Hrvatska očekuje potporu Njemačke u ispunjavanju ciljeva za članstvo u Schengenu te tijekom dugoročnog projekta za ulazak u europodručje.  ”

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti schengenskom prostoru i eurozoni. Naglasila je kako Njemačka želi postići da članstvo u EU-u dovede do daljnjeg gospodarskog rata i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život, te da se i to mora uzeti u obzir u novoj financijskoj perspektivi, no i da “sve ključne brojke pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom”.