Ante Franić: Prioriteti su izgradnja OŠ Kila, dogradnja OŠ Ravne Njive, gradnja sportskih dvorana

0
Foto: PR; SDP Split

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ante Franić održao je na kili press konferenciju. Simbolično smo odabrali današnju lokaciju za predstavljanje cjelovitog plana SDP-a za odgoj i obrazovanje. POS Kila je dobro zamišljen i započet projekt koji u fazi realizacije, ali ni kasnije nakon završetka 2017. nisu pratili drugi infrastrukturni sadržaji, pa tako danas 4 godine poslije se otvara pristupna cesta, a prenapučena škola na Mejašima s 950 djece je i dalje jedino rješenje za djecu s Kile, Mejaša, Dragovoda, Mostina…

Jedina konstanta HDZ-ove vlasti su privremena i ad hoc rješenja koja postaju i ostaju trajna, a našoj djeci istočnih kvartova ne pružaju kvalitetu osnovnoškolskog obrazovanja u školi koja radi u tri smjene po B modelu, što znači da su djeca jedan tjedan u školi, a drugi online. Svako dijete bez obzira u kojem dijelu Splita živi ima pravo na jednake uvjete školovanja i jednake šanse za uspjeh.

Prioriteti programa SDP-a su:
-Izgradnja OŠ Kila radi spomenutih razloga i daljnjeg povećanog priljeva stanovništva mlađe dobne skupine
-Dogradnja OŠ Ravne Njive-Neslanovac koja također radi u tri smjene
-Besplatni školski obroci kojima ćemo smanjiti socijalnu nejednakost i regulirati zdravu prehranu. Nijedno dijete Splita neće biti gladno, povećat će se zdrava ishrana u suradnji s lokalnim OPG-ovima i preventivno će se djelovati u pravcu smanjenja pretilosti kod djece.
-Pomoć u učenju u prostorijama gradskih kotareva i mjesnih odbora, a edukatore će financirati Grad Split. -Besplatno osiguranje Jamčimo besplatno osiguranje za sve učenike i djelatnike osnovnih škola u Splitu. Učitelji su osigurani od strane resornog ministarstva, škole su osigurane od strane Grada, a naši učenici kao najvrjedniji segment društva u značajnom broju nisu osigurani.
-Sport i zdravlje Uvest ćemo sportske programe u svim vrtićima. Angažirat ćemo kineziologe kao stručne suradnike u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, sukladno Strategiji sporta usvojenoj na nacionalnoj razini 2019. i Zakonu o sportu iz 2020. Vratit ćemo djecu sportu jer je to od izuzetne važnosti i za zdravlje djece i za zdravlje sporta u Splitu, kojem želimo vratiti titulu „najsportskijeg grada na svitu“.
-Izgradnja sportskih dvorana OŠ Manuš, OŠ Sućidar, OŠ Pujanke, OŠ Stobreč

Nevjerojatna je činjenica da vlast HDZ-a nakon plaćenih i gotovih projekta za OŠ Manuš, OŠ Sućidar, OŠ Pujanke i OŠ Stobreč krajem 2019. godine raspisuje ponovnu javnu nabavu za projektnu dokumentaciju, pa zatim nakon više od 15 mjeseci poništava postupak javne nabave budući da dvorane nisu više ni u Planu nabave ni u Proračunu Grada Splita.

Od 2008. godine svjedoci smo HDZ-ove provedbe nekoliko javnih nabava za projektnu dokumentaciju izgradnje sportskih dvorana, odabirani su ponuđači, izvršena uplata za pripremu projektne dokumentacije, da bi sve i dalje ostalo na obećanjima.

Moje dijete ima sat tjelesnog u atriju OŠ Sućidar i možete samo zamisliti na koji način profesor provodi programe gimnastike, košarke, nogometa ili bilo kojeg drugog nastavnog programa. Imam znanje i iskustvo da provedem izgradnju sportskih dvorana u svim osnovnim školama u Splitu i to ću uraditi u svom prvom mandatu, kazao je Franić.

Postojanje nedemokratskih stavova, jačanje netolerancije i isključivosti kod mladih osobito izražene kroz povećanje vršnjačkog nasilja, uvredljivih i ustaških poruka uzbuna su na koju mi kao društvo moramo reagirati. Cilj uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole dugoročan je proces u kojim želimo mladima ukazati na važnost tolerancije, poštovanja prema sebi i drugima, te preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava. Promijenit ću gradsku politiku: učenik će biti u središtu sustava u svakom smislu, kaže Franić.