Ante Franić: Split će dobiti krematorij kao i ostali veliki hrvatski gradovi

0
Foto: PR; SDP Split

Ante Franić izjavio je danas na press konferenciji održanoj na gradskom groblju Lovrinac kako Zagreb i Osijek imaju krematorij, a uskoro će ga dobiti i Rijeka. Grad Split će, kaže, nakon moje pobjede na izborima izgraditi krematorij vrijedan oko 3,5 milijuna kuna.

Oko šest tisuća građana Splita čeka na kupnju grobnog mjesta na Lovrincu. Po Gradskom urbanističkom planu za proširenje groblja predviđeno je 50 hektara. Stoga bi se na Lovrincu trebao izgraditi krematorij. Provedba projekata u Splitu ide sporo, od imovinsko-pravnih odnosa nadalje i to ću kao gradonačelnik maksimalno ubrzati.

U posljednjih desetak godina sve se više Splićana odlučuje za kremiranje za svoje pokojnike, i to se radi u krematoriju u Zagrebu, pa se troškovi ukopa znatno povećaju. Koliko je poznato, radi se o oko 150 osoba iz Splita na godišnjoj razini. S krematorijem u Splitu građani Splita i Dalmacije imali bi mogućnost izbora. Stoga ću se ovom problemu posvetiti na samom početku mandata i provesti izgradnju krematorija.

Izgradnja krematorija je potrebna i zbog obveze bolnice da spali anatomski patološki otpad tako da će se i tu smanjiti troškovi, a krematoriju osigurati veći prihod.