Ante Franić traži da se zbog propusta Grada svim prijavljenim studentima dodijele stipendije

0
Foto: PR; SDP Split

Svjedoci smo svakodnevnih informacija o odlasku mladih iz Hrvatske, o nemogućnosti dobivanja posla u struci, o plaćama nedostatnima za život, o skupim stambenim kvadratima, a danas ćemo govoriti o stipendijama Grada Splita na HDZ-ov način, kazao je na početku press konferencije Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

Žalosno je što je HDZ-ov gradonačelnik Opara svoj mandat počeo sa skandalom oko stipendija, a sa sličnim i završava svoj jalov mandat u kojem nije učinio apsolutno ništa za mladost Splita. Grad Split je natječaj za stipendiranje studenata u akademskoj 2020./2021. proveo kršeći vlastiti natječaj i Pravilnik o načinu i uvjetima stipendiranja učenika i studenata i naknadi dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija Grada Splita. Nizom formalnih propusta i kršenja vlastitih uvjeta natječaja i odredbi Pravilnika. Potpuno su pogrešno klasificirana znanstvena i umjetnička područja, dodijelilo se više stipendija za pojedina područja od natječajem propisanih, iste studijske grupe svrstane su u različite kategorije, poput ekonomije i izostavljani su ECTS bodovi za određene studente. Stipendije su dodijeljene studentima za zanimanja koja nisu od interesa za Grad Split uz istovremeno uskraćivanje stipendija studentima za deficitarna zanimanja Dakle, proveden je nezakonit natječaj kako bi HDZ-u važni kandidati ostvarili pravo na stipendiju, kazao je Franić.

Gospodine Opara, pravilnici Grada Splita postoje kako Grad svoje odluke ne bi donosio samovoljno već transparentno i pravilno nakon provedenoga natječajnog postupka. Natječaj proveden na ovakav način, osim što je pravno pogrešan, pokazuje potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje sustava visokog obrazovanja, ali i svu bahatost HDZ-ove vlasti u pogodovanju svojim kandidatima. Stoga tražim reviziju ovogodišnjih dodjela stipendija Grada na način da se zbog propusta Grada sada svim prijavljenim kandidatima dodijele stipendije. Od ove godine inzistirat ću da se svim studentima deficitarnih zanimanja za koje prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje postoji izražena potreba na tržištu rada omogući pravo na stipendiju, a lista kandidata će se utvrditi na jasan i mjerljiv način prema jedinom valjanom kriteriju: socijalnim uvjetima i ocjenama, a ne pripadnosti ili radu za HDZ, poručio je Franić.

Zahvaljujem ovim mladim građankama, studenticama koje su zatražile da kriteriji dodjele stipendija budu jasni i pravedni – i baš ništa više od toga. Brojne njihove kolege s kojima smo razgovarali nisu danas tu upravo zbog straha za svoju budućnost i zaposlenje ako se svojim istupom zamjere HDZ-ovoj vlasti.
To je Split po mjeri HDZ-a, grad podobnih i privilegiranih građana koji s političkim vezama i plagijatima dolaze do stipendija, diploma, doktorata i naravno posla. Vice SAD JE BITNO da Split zaboravi HDZ. SDP i ja kao novi gradonačelnik nudimo mladima optimizam i motivaciju za ostanak u Splitu, pravedne natječaje, POS stanove, oslobođenje plaćanja poreza za prvu nekretninu, do 100.000 kn nepovratno za mlade poduzetnike i inovatore. Studenticama još jednom zahvaljujem na dolasku i ako Grad ne ispravi nepravdu SDP će pružiti potporu oštećenim studentima da svoja prava ostvare na sudu, zaključio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ante Franić.

Dvije studentice koje nisu željele da im se u medijima otkrije identitet su kazale:

Govorimo u ime čak 39 studenata koji su podnijeli prigovor na rezultate natječaja zbog brojnih nepravilnosti koje smo uočili. Uslijedilo je ignoriranje od strane odgovornih. Naime, prigovori su nam odbijeni, a obrazloženje nikada nismo dobili. Osim što se pogodovalo određenim kategorijama studenata, odstupilo se od Pravilnika te je natječaj kasnio više od mjesec dana. Naposljetku, rezultati natječaja su netransparentni te je u konačnoj listi navedeno kako je stipendiju dobilo 135 studenata, no imena njih 15 uopće nisu navedena, kazala je studentica.

Studenti su nezaštićena skupina, smatraju da se ne možemo izboriti za pravdu, no mi smo visoko motivirani izboriti se za boljitak naših kolega i sugrađana. I za kraj naglašavamo da smo se obratili mnogima te su neki od njih izrazili deklarativnu podršku, no Ante Franić je jedini kandidat koji je poduzeo konkretne radnje. Ova situacija je čisti primjer zbog čega su mladi demotivirani aktivnije se uključiti u politički život iz osjećaja frustracije i nemoći da se išta promijeni, kaže splitska studentica.