Ante Franić: Treba nam Smojin Split, a ne Kerumov i Skejin Split

0
Foto: PR; SDP Split

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić održao je u subotu press konferenciju.

Uvest ćemo Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u više razrede splitskih osnovnih škola, s jednim školskim satom tjedno. To je SDP više puta predlagao na Gradskom vijeću. Učenici bi se uključili dobrovoljno uz suglasnost roditelja. Uvođenje bi bilo postupno. Prvo bi započeli s petim razredima. Društvenim problemima bavit ćemo se sustavno. Cilj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja je da učenici postanu odgovorni i aktivni građani u društvu koje njeguje toleranciju i međusobno poštovanje.

Svjedoci smo ustaških, nacističkih i fašističkih grafita na ulicama i govora mržnje u javnom prostoru. To je jedna od posljedica trovanja mladih generacija mržnjom od strane HDZ-a tijekom tri desetljeća, kako bi skrenuli pozornost sa svoje pljačke Hrvatske. Kerum je jedna od nuspojava HDZ-ovog trulog sustava. Hrvatskoj građanskoj stranci i njezinom predsjedniku Željku Kerumu prvome treba Građanski odgoj, kako bi ga se naučilo da nije pošteno lažnim domoljubljem prikrivati svoje poslovne neuspjehe i milijardu i 700 milijuna kuna duga koje je ostavio, a sada pokušava prevariti ljude kojima je ostao dužan.

Tolerancija različitosti je tradicionalna splitska vrijednost i suvremena civilizacijska vrijednost. U Antifašističkoj borbi Split je pokazao da je prvak Hrvatske, a Hrvatska da je prvak svijeta u antifašizmu. Na žalost, 90-ih su skinuta sva imena ulica vezana za Antifašističku borbu. Sramota je da Split nema Ulicu žrtava fašizma. Dio Ulice Domovinskog rata od Općine do Pravnog fakulteta nosit će to ime, koje se dobro nadovezuje na Domovinski rat, koji je također bio antifašistički, samo ne protiv Hitlerovog već protiv Miloševićevog nacionalsocijalizma.

Treba nam Smojin Split, a ne Kerumov i Skejin Split. Borimo se za Split pun duha, kreativnosti i tolerancije, a ne za nazadne i primitivne vrijednosti koje nam nameću. U Splitu se svaki građanin i gost mora osjećati sigurno, bez obzira na nacionalnost, vjeru, rasu i seksualnu orijentaciju i bilo koju drugu različitost. Govor mržnje ne priliči ni jednoj sredini, a pogotovo ne metropoli Dalmacije i metropoli Mediterana. Siromašne i zapuštene sredine mrze druge i drugačije, i HDZ i Kerum takvu sredinu žele napraviti i od Splita, ali im mi to nećemo dozvoliti. Split će nakon izbora ponovo krenit, rast i cvitat, kazao je na press konferenciji Ante Franić.