Arsenal, Liverpool, Manchester United i Tottenham se povlače iz Superlige, osnivači ne odustaju

0

Engleski prvoligaši Arsenal, Manchester United, Liverpool i Tottenham odlučili su istupiti iz novoosnovane Superlige.

Od engelskih klubova jedino još Chelsea nije službeno objavio da se povlači iz ovog kontroverznog projekta, ali prema pisanju medija pitanje je trenutka kada će taj klub to učiniti.

Nakon ovih odustajanja u Superlig ostaje samo šest klubova: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Milan, Inter i Juventus.

Odluka šest engleskih klubova da napuste Superligu samo 48 sati nakon njenog osnivanja, zbog čega sad cijeli projekt dolazi u pitanje, izazvala je brojne pozitivne reakcije.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pozdravio je odluku engleskih klubova. “Vratili su se sada i znam da mogu puno toga ponuditi ne samo natjecanjima, već i cijeloj europskoj igri. Sada je najvažnije da idemo dalje, obnovimo jedinstvo u kojem je igra uživala prije ovog i zajedno idemo naprijed. “

Branič Manchester Cityja Aymeric Laporte također nije skrivao zadovoljstvo. “Još uvijek vjerujem da ima puno stvari za popraviti, ali ovo definitivno nije bio pravi put i vrlo sam ponosan što vidim odgovor nogometnih navijača širom svijeta.”

Britanski premijer Boris Johnsson: “Odluka Chelseaja i Manchester Cityja je – ako se potvrdi – apsolutno ispravna i pohvaljujem ih na tome. Nadam se da će i ostali klubovi koji su uključeni u Europsku super ligu slijediti njihov vodstvo.”

Šest preostalih klubova nogometne Superlige poručilo je tijekom noći kako će nastaviti s planiranim organiziranjem natjecanja bogatih momčadi bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

“Unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Europske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu”, navedeno je u zajedničkom priopćenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

“S obzirom na aktualnu situaciju, razmislit ćemo o najadekvatnijim koracima kako bi smo remodelirali ovaj naš projekt, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj nogometnoj zajednici”, dodali su.

“Europska Superliga je uvjerena da se aktualni ‘status quo’ u europskom nogometu treba promijeniti. Predlažemo novo europsko natjecanje jer postojeći sustav ne funkcionira. Cilj našeg prijedloga je dopustiti sportu da evoluira na način da generira prihode i stabilnost čitavoj nogometnoj piramidi, i tako pomogne nadići financijske poteškoće s kojima se suočava čitava nogometna zajednica zbog pandemije koronavirusa. Također bi odredili i solidarne isplate, osjetno veće, svim sudionicima nogometa”, stoji u priopćenju  Superlige.