Astronauti na Zemlji nakon rekordnih 340 dana u svemiru

0
Foto: twitter.com

Astronaut NASA-e Scott Kelly i ruski kozmonaut Mihail Kornijenko spustili su se u srijedu na Zemlju nakon rekordnih 340 dana u svemiru, što je najdulja svemirska misija u sklopu priprema za buduće letove ljudske posade na Mars.

Kako je bilo i predviđeno kapsula Sojuza spustila se u 5.30 po srednjoeuropskom vremenu u stepi Kazahstana, a u njoj je osim Kellyja i Kornijenka bio i ruski kozmonaut Sergej Vokov, prenosi agencija AFP. Zrak je ovdje tako dobar. Pitam se zašto ste svi tako ‘zabundani’, uzviknuo je Scott Kelly po izlasku iz kapsule, prema snimkama koje je prikazala američka svemirska agencija (NASA).

Kornijenko (55), i Kelly (52), stigli su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 27. ožujka 2015. i ondje ostali gotovo godinu dana što je najdulji neprekidan boravak na ISS-u otkako je u 2002. godina osposobljen za prihvat putnika.

Na ISS-u su dvojica astronauta redovito prolazila liječničke preglede i niz testova te analiza kako bi se proučili učinci dugog vremena mikrogravitacije na ljudski organizam. Uzorci tjelesnih tekućina bili su im uzeti prije leta u svemir, zatim su uzimani redovito tijekom misije, a nastavit će se to činiti i dulje od godinu dana nakon njihova povratka na Zemlju.

Kellyjev brat blizanac, nekadašnji astrounaut Mark Kelly, također je na tlu sudjelovao u istraživanju. Svi uzorci i podaci koji su redovito uzimani od dvojice braće trebali bi poslužiti kao točna i korisna usporedba fizioloških učinaka dugotrajnog puta u svemir. Bestežinsko stanje ima i dobro poznate učinke na mišiće i na skelet jer smanjuje mišićnu masu i gustoću kostiju zbog čega astronauti moraju redovito vježbati.

Misijom, koja je upravo završila, Scott Kelly je potukao dva američka rekorda jer je ostvario najdulji boravak u svemiru od 340 dana i ukupno 540 dana u orbiti. No apsolutni rekorder najduljeg boravka u svemiru drži ruski kozmonaut Valerij Poljakov koji je ostao dulje od 14 mjeseci u nizu, 437 dana na nekadašnjoj svemirskoj postaji Mir 1994. i 1995. godine. Rekord najduljeg boravaka u orbiti također drži ruski kozmonaut, Genadij Padalka koji je počeo zadnjih od šest svojih svemirskih letova u isto vrijeme kada i Kelly i Kornijenko u ožujku 2015. te je ukupno kružio oko zemlje 879 dana.

Šesnaest zemalja, među njima Europa, Japan i Kanada, sudjeluje u projektu ISS-a, svemirskog laboratorija postavljenog u orbitu 1998. Veličine peterosobne kuće, postaja vrijedna 100 milijarda dolara koju su najvećim dijelom financirale Rusija i Sjedinjene Države, postavljena je 400 kilometara iznad Zemlje. (Hina)