Epidemiologinja i policija za RD potvrdili ulazak 29 Kineza iz Wuhana u Hrvatsku

0
Foto: pixabay.com

Prema posljednjim informacijama, Kinezi su napustili Hrvatsku i nastavili putovanje u BiH.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić, u izjavi za RD potvrdila je da je autobus s kineskim turistima iz grada Wuhana, žarišta epidemije koronavirusa, jučer ušao u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bregana:

-“HZJZ je informiran o svemu, mi sve pratimo i zaista za sada nema mjesta panici. Sve upute o tome na koji način se zaštititi možete pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.”- kazala nam je Lovrić Makarić.

Na pitanje gdje se kineski turisti trenutno nalaze, epidemiologinja nam je ponovila da je HZJZ o svemu obaviješten.

Zagrebačka policijska uprava potvrdila nam je da je skupina od 29 kineskih turista iz grada Wuhana i okolice,  jučer oko 11.30 autobusom ušla u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bregana.  Prethodno su avionom sletjeli u Milano te su pregledani u Zračnoj luci. Kod nikoga nisu utvrđeni simptomi koronavirusa te im je odobren nastavak putovanja.  MUP je o svemu izvijestio HZJZ te su Kinezi dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome zaraze koronavirusom. Nakon putovanja kroz Hrvatsku, Kinezi iz Wuhana nastavit će put prema Bosni i Hercegovini, potvrđeno  nam je iz zagrebačke policije.

 

 

Ranije……

Autobus pun kineskih turista iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa, stigao je u Hrvatsku, doznaje Indeks.

Doputovali su avionom u Milano i prošli tzv. screening stanja organizma i nitko od njih nije imao simptome zaraze. Autobus  s kinezima iz Wuhana zaustavljen je na graničnom prijelazu Bregana te su dobili su upute što moraju činiti ako primijete simptome zaraze. Upute je dobio i vozač autobusa. Sa svime je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

Kineske zdravstvene vlasti izvijestile su da je u toj zemlji potvrđeno 1.975 slučajeva oboljenja od koronavirusa pri čemu je 324 ljudi u kritičnom stanju. Dosad je umrlo 56 ljudi. Kineski predsjednik upozorio je da je Kina u teškoj situaciji jer se epidemija ubrzava.  Koronavirus proširio se na Europu i Australiju.