”Balade Petrice Kerempuha” gostuju u HNK Split

0

”Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže, nagrađivana predstava Hvatskog narodnog kazališta u Varaždinu gostovat će u HNK Split u četvrtak 13. listopada.

U režiji Georgija Para, zasigurno jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca i u izvedbi sjajne glumačke ekipe varaždinskog kazališta izniman je to kazališni čin koji se, izvirući iz Krležina teksta, poziva na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike. U predstavi igraju Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš i Sunčana Zelenika Konjević. Izvedba u splitskom HNK započinje u 20h, a ulaznice se mogu nabaviti po popularnoj cijeni od samo 30 kuna.

Predstava je nastala na 80. obljetnicu izdavanja Balada Petrice Kerempuha, po prvi put objavljenih u Ljubljani 1936. Parovo suvremeno iščitavanje Krleže doživjelo je iznimno povoljne kritike, a predstava je proglašena najboljom na 9. Gumbekovim danima.

Osim redatelja Para autorski tim čine: dramaturg Marijan Varjačić, scenograf Aljoša Paro, kostimografkinja Jadranka Tomić, skladatelj Vid Novak Kralj, te koreografkinja Hana Hegedušić.