Bankomati na udaru lopova iz Rumunjske i Bugarske

0

Šest državljana Rumunjske iz 12 je bankomata opljačkalo milijun i pol kuna, dok su u Splitu uhićena dva Bugarina s opremom za skeniranje bankovnih kartica.

Šestorica Rumunja spajali su se na bankomate uz pomoć lemilice ili bušilice pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a. Sedam bankomata opljačkano je na području zagrebačke, četiri na području istarske, a jedna na području primorsko-goranske Policijske uprave. Ukupno je otuđeno najmanje 1.517.500 kuna.

Ovo je do sada nešto najsofisticiranije, najljepše. Treba vam samo prilagođeni program. Naravno, treba provaliti u kućište bankomata da bi došli do instalacije, a nakon toga preko mobitela ili laptopa tim programom izdate nalog bankomatu koji izbaci sav novac koji se u njemu nalazi, rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Zvonimir Petrović.

U Splitu je dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Bugarske, 31-godišnjakom i 38-godišnjakom, koji su 21. srpnja u večernjim satima u Splitu zatečeni svaki s po jednim tzv. skimmer– uređajem za snimanje podataka s platnih kartica. U sklopu kriminalističkog istraživanja, u stanu kojeg koriste, pronađeno je više komada spomenutih uređaja, lažnih maski za bankomate i kamera za snimanje tipkovnice prilikom unošenja pina (na fotografiji). Uz kaznenu prijavu za kazneno djelo zlouporaba naprava predani su pritvorskom nadzorniku, objavila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.