Barbara Matić preuzela svjestki broj 1!

0
Foto: Foto: Jensen Lars Moeller (IJF)

Barbara MATIĆ (JK „Pujanke“ – Split) nezaustavljiva! Dvostruka svjetska prvakinja osvojila je zlatno odličje na IJF Grand Slamu u Tbilisiju i preuzela broj jedan svjetske rang ljestvice od Nizozemke Sanne VAN DIJKE koju je pobijedila u finalu kategorije -70kg.

„ Stvarno sam presretna! Nisam se s njom dugo borila, sigurno nekih četiri godine ako ne i više, nekako smo se mimoilazile cijelo vrijeme i baš mi je drago da smo se napokon borile i da sam pobijedila. Zadovoljna sam s cijelim danom i finalnom borbom.“

Posljednji put susrele su se u 2019. godine na u Qingdau (CHN) na turniru iz Masters serije, a nakon današnjeg ishoda međusobni omjer je 3:2 u korist Nizozemke.

„Nisam imala iskreno neku tremu cijeli ovaj turnir. Nekako ovaj glavni dio sam morala odraditi u prethodna tri turnira radi olimpijskih igara tako da mi danas uopće nije bio neki stres, niti pritisak. U finalu sam htjela da bude ona, baš iz tog razloga jer se dugo nismo borile i drago mi je da jesmo. Da vidim kakva je, vratila se nakon ozljede, ali svejedno drago mi je da sam uspjela pobijediti i da se nisam puno mučila.“ – zaključila je Matić.

Iako je bila druga nositeljica turnira, ždrijeb ju nije previše mazio, u jutarnjem djelu natjecanja upisala je četiri pobjede. Prvo kolo savladala je Brazilku Luanu CARVALHO, drugo kolo pobjeđuje Uzbekistanku Shokistu NAZAROVU, da bi nastavila niz protiv Nizozemke Hilde JAGER i Njemice Giovanne SCOCCIMARRO.

„Što da kažem? Dojmovi su jednostavno savršenstvo, ova četiri turnira, sve ljepši jedan od drugih i na kraju završiti ovako u borbi između #1 i #2 s lijepim ipponom. Nema što nego biti ponosan i samo ostati zdrav do kraja i doći do krajnjeg cilja – olimpijska medalja.“ – započeo je izbornik ženske reprezentacije Vladimir PRERADOVIĆ.

Uz to što se dva puta okrunila svjetskom titulom, bitno je istaknuti formu 29-godišnje Splićanke. 100% (7/7) učinak od kolovoza prošle godine, odnosno sa svih turnira svjetske judo turneje od prošlog ljeta vratila se s medaljom. Tri zlata, srebro i tri bronce, 29 pobjeda i četiri poraza u sedam turnira.

„Nisam znala uopće za tu informaciju, ne pratim to toliko. Drago mi je da je tako, da se vidi da sam tu, uvijek medalja, u finalnom bloku, da pripadam tom svjetskom vrhu -70kg kategorije, nadam se da ću ostati zdrava i tako završiti ovaj olimpijski ciklus.

Matić je danas pored svojeg imena pridodala još 1000 bodova, te se očekuje da će završetkom IJF Grand Slama u Gruziji preuzeti svjetski broj kategorije -70kg jedan sa sveukupno 7732 bodova, ali i zauzeti mjesto prve nositeljice OI-a u Parizu.

Nadam se da dâ, moram matematiku izračunati, vjerujem da će to IJF vrlo brzo izbaciti i da će s ovim zlatom potvrditi svjetski broj jedan. Nama su kvalifikacije do 1.4., ali situacija je jasna između Barbare i Lare. Lara se priprema za Europsko i Svjetsko prvenstvo, Barbara također, ali ima krajnji cilj Pariz – OI.“ – dodao je za kraj Preradović.

Barbara Matić je svoju prvu medalju na IJF World Judo Tour-u osvojila 2014. godine baš u Tbilisiju, kada je bila zlatna na IJF Grand Prixu.

U kategoriji do 63kg danas je nastupila Katarina KRIŠTO koja je upisala poraz protiv Koreanke Jisu KIM.

Sutra, ujedno i posljednjeg dana natjecanja na tatami izlaze Zlatko KUMRIĆ (-100kg), Karla PRODAN (-78kg), Tina RADIĆ i Helena VUKOVIĆ (obje +78kg)