Barbara Matić: U Rio po medalju!

0

Splitska judašica Barbara Matić vratila se s azijske turneje s dvije medalje na Grand Prix turnirima – zlatnom u Kini i brončanom u Koreji – kojima postaje nova hrvatska olimpijka.

Dojmovi su super, ja sam zadovoljna. Sezona je bila teška, s dosta ozljeda. Drago mi je što sam uspjela osvojiti ove medalje i nove bodove, i što sam izborila nastup u Riju, izjavila je Barbara Matić naglasivši da na Olimpijskim igrama neće samo sudjelovati. Konkurencija na turnirima na kojima sam osvojila ova odličja je bila iznimna. Ovisit će o raspoloženju, o danu, ali od prvih 16 na svijetu, svaka svaku može pobijediti. Plasman na Olimpijske igre je poticaj za daljnji rad, a medalja je ono nešto više, tako da ćemo ciljati na to, dodala je 20-godišnja Splićanka, redovna studenica 3. godine splitskog FESB-a. Nakon odmora, Barbara Matić će se sljedeće sezone upustiti u borbu za mjesto nositeljice na olimpijskom turniru, za što će joj trebati još nekoliko dobrih rezultata.

Cilj je ući u prvih osam i realno ima šanse. Uz dvije medalje na sljedećim turnirima, mogla bi biti među nositeljicama, što je dosta važno. Statistika pokazuje da 80 posto medalja na velikim natjecanjima osvajaju nositelji, istaknuo je Barbarin trener i izbornik hrvatske ženske judo reprezentacije Vladimir Preradović koji je pohvalio iznimnu psihološku snagu svoje štićenice na posljednja dva turnira. Prekretnica je bila borba s Njemicom Vargas Koch, prvom nositeljicom i prvom na rang-ljestvici olimpijskih kvalifikacija, s kojom se borila tri-četiri puta, svaki put bila blizu, ali uvijek gubila. Odradila je borbu bez grešaka i to bi mogla biti prekretnica za njezinu karijeru, jer je vidjela da može pobjeđivati i najbolje.

Barbara je zasad jedina hrvatska judašica s olimpijskom vizom, ali moguće je da ćemo nakon sestara Ane i Lucije Zaninović u taekwondou, već u Riju imati i dvije sestre koje će hrvatsku predstavljati u judu. Naime, Barbarina gotovo dvije godine mlađa sestra Brigita, također bi mogla ispuniti olimpijsku normu. Krenuli smo s pričom da obje sestre idu u Rio. No, dogodile su se neke ozljede, što je neminovno u sportu. Brigita je imala odličnu sezonu i još uvijek postoje šanse da i nju odvedemo u Rio. No, vidjet ćemo u dogovoru s njom i Savezom možemo li to izvesti, rekao je izbornik Preradović i dodao kako je cilj da na OI u Tokiju 2020. Hrvatska nastupa i u ekipnom dijelu sa ženskom reprezentacijom. (Hina)