Belgija: Odgođen mimohod prkosa

0
Foto: EREZ LICHTFELD/SIPA

Organizatori su otkazali mimohod koji je ranije bio najavljen za nedjelju u Bruxellesu, a kojim se željelo izraziti prkos nakon prošlotjednih terorističkih napada na glavni belgijski grad, nakon što su visoki dužnosnici pozvali ljude da odustanu od toga kako policija, koja je iznimno agnažirana nakon napada, ne bi bila izložena dodatnom pritisku.  

Belgija je u subotu optužila troje ljudi za terorizam i povezanost s napadima koji su se u četvrtak dogodili u belgijskoj zračnoj luci i u metrou u kojima je poginula 31 osoba, uključujući trojicu napadača, a stotine su ranjene.  U danima koji su uslijedili policija je izvela serije upada i uhićenja u cijelom gradu, a vlada je zadržala stupanj sigurnosti na trećoj razini, za stupanj niže od najviše razine.

Briselski gradonačelnik Yvan Mayeur i ministar unutarnjih poslova Jan Jambon pozvali su da se prosvjedi odgode za nekoliko tjedana. Organizator, Emmanuel Foulon, koji je i glasnogovornik u Europskom parlamentu, kazao je da potpuno razumije ove argumente.