Beroš: 47 novih slučajeva, sljedeća tri tjedna su kritična!

0

U Hrvatskoj u protekla 24 sata imamo 47 novih osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno ih je 1126. Obavljeno je 9833 testiranja, 583 u zadnja 24 sata.

Nažalost, u KBC Osijek su preminule 4 osobe starije životne dobi (1928., 1935., 1942. i 1949. godište). Svi su bili kronični bolesnici. Ukupno imamo 12 preminulih osoba. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba. Oporavljeno je 119 osoba, što je 27 više nego jučer. Epidemiološki je jasno da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga budimo odgovorni i poštujmo mjere. One su tu s vrlo jasnim razlogom. Ukoliko ih poštujemo možemo prebroditi ovu ugrozu, kazao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš.

Do 11 sati izdano je 382191 e-propusnica, daleko najviše od strane poslodavaca. 9625 zahtjeva je odbijeno. Sustav može obraditi veliki broj podataka. Ako se riješi pitanje grupnih prijava, a na tome se radi, možda nećemo trebati produžavati rok važenja isključivo e-propusnica (6. travnja). Ako i bude potrebe, onda će se taj rok produljiti samo za poslovne subjekte. Što se tiče samoizolacija, do sada su evidentirane 3802 dojave, a utvrđena su 1083 slučaja kršenja mjera samoizolacije. O tome je izviješćen Državni inspektorat. Još jednom ukazujemo na činjenicu da još uvijek postoje pojedinci koji krše mjere samoizolacije. Time ugrožavaju ne samo sebe, već i svoje obitelji i sve građane s kojima mogu stupiti u kontakt. To nam je jedan od najvećih izazova u održavanju ovako kontrolabilne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iz Rima danas za sada leti 28 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca. Na letu iz Lisabona i Madrida za sada su na listi 43 osobe. Na letu iz Stockholma je za sada 31 osoba. Konačna lista će biti utvrđena tijekom dana. Svi letovi večeras slijeću u Zagreb. Iz Stockholma u 20.25, iz Lisabona i Madrida u 22.30, a iz Rima u 19.40. U nedjelju na Bregani imamo najavu oko 21 sat autobuse sa 118 hrvatskih državljana. U nedjelju bi katamaran iz Ancone trebao stići u Zadar oko 18.30. U njemu je za sada 20 hrvatskih i 14 državljana Crne Gore koji će biti prepraćeni do granice, otkrio je Božinović. Pozvao je građane da, bez obzira na lijepo vrijeme, ostanu doma koliko god je to moguće. Još uvijek smo u epidemiji. Samo zbog toga što se velika većina građana ponaša sukladno uputama HZJZ-a još uvijek imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju. Nemojte dopustiti da nam izmakne iz kontrole. Pozivam sve građane, pogotovo mlade, da se suzdrže izlazaka ovih nekoliko tjedana koji su nam kritični kako bi krivulja mogla krenuti prema dolje, a onda bi krenulo i popuštanje mjera, rekao je Božinović.

U petak navečer smo imali trening, 4-5 automobila se vraćalo sa skijališta u Tirolu koja su imala značajan broj zaraženih ljudi. Organizirali smo ono što ćemo organizirati i večeras na aerodromu, te sutra na Bregani i u Zadru. Prilikom njihova dolaska bit će prisutni epidemiolog, granični sanitarni inspektor i granična policija. Svaka osoba će biti profilirana. Utvrdit će se ima li simptome, je li bila u kontaktu s nekim tko je eventualno pozitivan, je li boravila u područjima gdje je bila visoka incidencija. Svima će se uzeti podaci o njihovom boravištu u Hrvatskoj i svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji napuštaju RH, bit će prepraćeni do granice od strane policije. Ako se za nekoga utvrdi da ima simptome, taj će odmah ići u bolnicu na testiranje, a ostali idu u samoizolaciju uz aktivni nadzor epidemiologa. Svaki dan će ih se dva puta zvati telefonom i pitati imaju li simptome, temperaturu i sve ostalo što bi moglo ukazivati na COVID-19 infekciju. Ako nema simptome, ide sam kući, pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nemamo proboj bolesti u domove za starije. Vrlo rano smo uveli mjere za sve socijalne ustanove, a kasnije smo pojačali mjere koje se odnose na domove za starije. Na terenu se, koliko znamo, domovi za starije pridržavaju propisanih mjera, naglasio je Capak. Proljepšava se vrijeme, to vabi ljude da izađu van. Ali pred nama je kritičnih nekoliko tjedana. Pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važan faktor za zdravlje, ali može se privremeno odgoditi jer sad imamo zaraznu bolest koja nam prijeti i koja značajno može ugroziti zdravlje i život nas i naših najmilijih. Zbog toga pozivamo sve da ostanu u kući. Kad prođe epidemija, bit će vremena za šetnje i sunčanje, poručio je.

Što se tiče prijenosa virusa s osobe na osobu, virulentnost nije pala. Ona je ista kao što je bila na samom početku bolesti u Kini. Manji broj ljudi liječi se kod kuće. Preciznu brojku ne mogu reći jer se mijenja iz sata u sat, moramo klasificirati novooboljele. Ali oni koji nemaju simptoma ili imaju vrlo blage simptome, a imaju uvjeta za samoizolaciju, za njih preporučamo da se liječe kod kuće. Taj postotak je različit po županijama, najveći je u gradu Zagrebu. U ostalim županijama je puno manji, rekao je Capak.

Nemam podatke o svim bolesnicima koji su na respiratoru. Svaka klinika i bolnica to vodi za sebe. Centralne podatke u ovom trenutku nemam. U našoj klinici su 4 osobe mlađe do srednje životne dobi, 1974. godište pa dalje. Svi imaju neki komorbiditet ili dijelom i pretilost. Kod većine onih koji su na respiratoru generalno je da imaju dodatno još neki rizični faktor koji smo više puta spominjali. Upozoravam još jednom sve da se čuvaju, osobito rizične grupe, da ne bi završili u tako teškom stanju, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.