Bez cjelovitog rješenja moguće napetosti na granicama

0
Foto: HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC / ua

Bez cjelovitog europskog rješenja aktualne migracijske krize, moglo bi doći do napetosti među državama na migrantskoj ruti, upozorio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je u izjavi novinarima kazao da se još uvijek nada da će europske države prihvatiti prijedlog koji je nedavno iznio slovenski premijer Miro Cerar da se broj migranata koji prolaze prema Njemačkoj dodatno smanji uspostavom “druge crte” zaštite, na granici Grčke i Makedonije – kojoj bi se poslala pomoć u policijskim snagama i opremi od strane više europskih država. Ako do toga ne dođe i ako se uskoro ne nađe cjelovito europsko rješenje za krizu, na pojedinim dijelovima migracijske rute moglo bi doći do napetosti, pa čak i na austrijsko-slovenskoj ili slovensko-hrvatskoj granici, naveo je Erjavec. Zbog toga je za balkansku rutu potrebno naći usklađeno i cjelovito rješenje, naveo je slovenski šef diplomacije.

Takvo je rješenje potrebno naći što prije jer se u proljeće može očekivati još masovniji migrantski val, a njegovo moguće preusmjeravanje prema Bosni i Hercegovini imalo bi ozbiljne posljedice za stabilnost cijele regije, ocijenio je Erjavec. Dok zajedničkog rješenja nema, svaka država prihvaća parcijalne mjere u svom interesu, pa i Slovenija, koja će činiti sve da zaštiti svoje državljane, ali i humano postupa prema migrantima u tranzitu koji imaju mogućnost da ih prime Austrija i Njemačka, naveo je Erjavec. Nadam se da će naša inicijativa o zajedničkoj pomoći Makedoniji dati rezultate. U suprotnom, ako cjelovitog zajedničkog rješenja ne bude, svaka će država djelovati samostalno, što može utjecati na budućnost Europe, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Od sredine listopada prošle godine kroz Sloveniju je prošlo 428.000 migranata od čega 50.000 od početka ove godine, kada je dnevni priljev znatno smanjen u odnosu na početak krize. Slovenija zajedno s Austrijom i Njemačkom želi postupno zaustaviti migrantski val, zbog čega od nedavno u zemlju pušta samo ljude iz ugroženih područja koji azil namjeravaju zatražiti u Austriji ili Njemačkoj, a Hrvatskoj nastoji vratiti one koje Austrija odbije primiti. Cerar je najavio u parlamentu ovih dana da će zakonom o strancima i zakonom o azilu Slovenija dodatno ograničiti mogućnost prijama migranata i davanje azila, ali da će poštovati međunarodne standarde koji vrijede za pružanje međunarodne zaštite izbjeglicama. (Hina)